Iesirile la iarba verde sunt reglementate acum printr-o lege speciala, dar fara norme de aplicare

Iesirile la iarba verde sunt reglementate acum printr-o lege speciala, dar fara norme de aplicare

Iesirile la iarba verde sunt reglementate acum printr-o lege speciala care ar trebui sa stabileasca exact locurile in care se pot face gratare si amenzile pentru cei care nu au respect fata de natura. Cu toate acestea, nu avem norme de aplicare, iar muncipalitatea clujeana abia acum ia in calcul identificarea unor zone in acest sens.

Potrivit actului normativ adoptat saptamana trecuta, autoritatile locale au mana libera pentru alegerea spatiilor pe care sa le amenajeze pentru astfel de activitati de week-end si pentru asigurarea conditiilor necesare. Desi s-a discutat inca de anul trecut despre aceasta lege, autoritatile au fost luate din nou pe nepregatite de adoptarea ei. Mai mult, la sfarsitul saptamanii trecute, incendiile izbucnite din cauza gratarelor nesupravegheate le-au dat batai de cap pompierilor. Zona predilecta a clujenilor pentru iesirile la iarba verde este padurea Faget, care insa nu indeplineste conditiile prevazute in lege. Astfel, aici ar trebui sa fie amenajate gratare ecologice, sa fie apa curenta, tomberoane si spatii corespunzatoare pentru copii, iar cei care nu respecta natura ar trebui sa fie amendati cu sume cuprinse intre 100 si 5.000 de lei.

Mai intai ecologizarea

Reprezentantii municipalitatii clujene spun ca nu au realizat inca un inventar al posibilelor locuri care ar urma sa fie amenajate special pentru gratare. Mai mult, legea nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial, asa ca deocamdata, se gandesc doar sa le faca iesirile mai placute clujenilor. „Legea nu s-a publicat inca in Monitorul Oficial asa ca nu avem de unde sa stim exact care ar fi conditiile ce trebuiesc indeplinite. In schimb, Primaria va organiza in perioada imediat urmatoare o ampla actiune de ecologizare a zonei. Saptamana trecuta nu am putut sa intervenim, pentru ca era inca zapada si vremea s-a incalzit destul de brusc. Urmeaza sa identificam si zonele unde am putea amenaja astfel de spatii”, a precizat Andrada Rarau, reprezentant al Biroului Mass-Media din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Deocamdata e liber la gratare

Conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Cluj sustine ca, deocamdata, nu exista norme de aplicare a acestei legi, asa ca petrecaretii pot iesi in continuare la fripturi in aer liber, fara sa fie constransi se autoritati. De altfel, nici responsabilitatea autorizarii si controlului acestor spatii nu este foarte clara. „Inca nu am primit nicio informare oficiala si nu avem norme de aplicare, de aceea nu stim ce atributii am avea noi in aceasta problema”, a precizat Mariana Les, coordonatorul APM Cluj.

Ce-au lasat in urma

Peste o suta de hectare de vegetatie uscata, cateva cabane si anexe gospodaresti, garduri si copaci din Cluj-Napoca au ars in acest sfarsit de saptamana in urma incediilor de vegetatie, care s-au extins in unele locuri. Pompierii au primit peste o suta de apeluri la 112. Bilantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Cluj arata ca s-a intervenit la 59 de incendii de vegetatie, majoritatea izbucnite de la focul lasat nesupravegheat de catre persoanele care au iesit la gratare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *