O alimentatie bogata in vitamine si omega 3 contribuie la o mai buna functionare a creierului un timp mai indelungat. Cercetatori de la Oregon State University au masurat markerii sanguini (biomarkeri), care reflecta precis comportamentul alimentar (si sunt mai fiabili decat informatiile nutritionale culese cu ajutorul chestionarului), scrie passionsante.be.
Au fost prelevate esantioane de sange de la circa 100 de persoane foarte in varsta, dintre care jumatate au fost supuse unui RMN de masurare a volumului cerebral. S-au facut teste pentru evaluarea capacitatilor cognitive (prelucrarea informatiei, memorie, rationament, luarea deciziilor, etc.).
Rezultatele, publicate in revista Neurology, arata ca o alimentatie bogata in vitaminele B, C, D si E, precum si in omega 3, este asociata cu performante cognitive mai bune si cu o restrangere cerebrala mai mica (caracteristica leziunilor produse de boala Alzheimer). Invers, rezultatele sunt nefavorabile in cazul unor aporturi ridicate de acizi grasi trans, prezenti in alimentele prajite, margarina, produse fast food, etc.
Concluzia autorilor este ca ‘vitaminele si nutrientii din fructe, legume si peste au o mare capacitate de protectie a creierului’ – informeaza AGERPRES.