Incalzirea globala schimba hartile!

Autorii „Atlasului complet al lumii”, publicat astazi la Londra, au dezvaluit ca efectele incalzirii globale au generat schimbarea conturului anumitor regiuni de pe Terra.

Efectele incalzirii globale asupra peisajelor Pamantului, indeosebi in regiunile de coasta, sunt deja vizibile si implica modificarea hartilor, sustin experti cartografi. Cu ocazia publicarii „Atlasului complet al lumii” (The Times Atlas of the World), editat de „The Times” si lansat astazi la Londra, autorii acestei lucrari de referinta au afirmat ca au fost nevoiti sa redeseneze unele zone costaliere si chiar sa schimbe clasificarea anumitor regiuni, in raport cu editia precedenta, din 2003.

„Am putut sa vedem, literalmente, dezastrele ecologice cum se dezvolta in fata ochilor nostri. Ne temem cu adevarat ca intr-un viitor apropiat unele peisaje celebre vor disparea pentru totdeauna”, a declarat Mick Ashworth, redactorul-sef al atlasului.

„Conturul anumitor regiuni, precum Bangladesh, s-a schimbat. Nivelul apelor a crescut cu 3 milimetri pe an, situatie care a avut efecte curioase asupra coastei”, a precizat el. Iar fluviul Huang He (Fluviul Galben), cel de-al doilea ca lungime din China, „nu mai ajunge sa se verse in mare, ceea ce a antrenat modificari ale coastei”.

Autorii s-au mai declarat ingrijorati de faptul ca mari fluvii precum Rio Grande si Colorado, in SUA, sau Tigru, in Irak, seaca de-a binelea, in anumite portiuni, pe timpul verii. Pe de alta parte, Bangladesh-ul si insulele Pacificului sunt tot mai acoperite de ape, iar la Shishmaref, in Alaska, nivelul oceanului creste cu 3 metri in fiecare an. 40 la suta din recifurile de corali cunoscute au fost deja distruse, in timp ce padurile tropicale pierd anual 1% din suprafata.

Si alte modificari importante sunt, de asemenea, opera omului, indica autorii. Numai din cauza amenajarilor pentru irigatii, trei sferturi din Marea Aral a disparut in 40 de ani, 95% din Lacul Ciad a secat fata de anul 1963, iar Marea Moarta a scazut cu 25 de metri in 50 de ani. Singurul aspect pozitiv constatat de autorii atlasului a fost reinverzirea Mlastinii Mesopotamiei, una dintre cele mai mari mlastini din lume, gratie realimentarii cu apa a zonei de confluenta intre Tigru si Eufrat, care fusese drenata la ordinul lui Saddam Hussein.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *