La initiativa deputatului PNL Mugur Cozmanciuc, la Raducaneni a fost dat startul campaniei ”Impadurim Iasul!”

0
87
La initiativa deputatului PNL Mugur Cozmanciuc, la Raducaneni a fost dat startul campaniei ”Impadurim Iasul!”
La initiativa deputatului PNL Mugur Cozmanciuc, la Raducaneni a fost dat startul campaniei ”Impadurim Iasul!”

Deputatul PNL Mugur Cozmanciuc, impreuna cu Asociatia Forestierilor din Romania (ASFOR) si in parteneriat cu Asociatia ”Centrul pentru Participare Activa”, au dat startul ieri, 4 aprilie, la Raducaneni (judetul Iasi), primei editii a campaniei ”Impadurim Iasul!”. Actiunea are ca principal obiectiv impadurirea terenurile degradate din judetul Iasi.”Daca Romania in secolul trecut avea o suprafata de paduri cu mult peste media UE, astazi, Romania are un grad de impadurire mult mai mic fata de media europeana, care este de 33%. In Romania trebuie impadurite cel putin 10 000 de ha/an. Am plantat la Raducaneni10. 000 de puieti pe terenuri degradate.

De doi ani de zile militez pentru finantarea cu simt de raspundere pentru padurile romanesti. Padurile nu sunt nicaieri finantate corespunzator, nici la PNDR-ul de la Ministerul Agriculturii, nici la POS-ul de Mediu, deoarece marea problema este ca vorbim de un sistem care lipseste cu esavarsire de pe agenda publica si care este amintit doar in contextul unor taieri ilegale. Insa, padurea are nevoie de lucrari permanente de intretinere, de programe de refacerea amenajarilor silvice, de campanii de impaduriri! Fara perdele de protectie nu putem scapa de impactul mare pe care il vor avea inundatiile in Romania, mai ales in contextual schimbarilor climatice. In fond, noi,astazi, facem un apel la un alt fel de atitudine, pe care trebuie sa o cultivam fiecare dintre noi! O atitudine prietenoasa si proactiva fata de mediul inconjurator si pentru viitorul unui Iasi verde”, a declarat deputatul Mugur Cozmanciuc. ASFOR reprezinta peste 5000 de agenti economici care activeaza si angajeaza peste 50000 de lucratori in domeniul forestier.

”Ne-am alaturat Campaniei ”Impadurim Iasul!”, initita de deputatul PNL Mugur Cozmanciuc, deoarece consideram ca este de datoria agentilor economici sa se intoarca prin campanii de responsabilitate sociala catre padure. Avem nevoie de campanii de impaduriri,insa este necesar ca aceste campanii sa poate fi accesate si din bani europeni, din aceste motive in noul PNDR trebuie sa fie prevazuti bani pentru padure, atat pentru impaduriri cat si pentru accesibilizarea fondului forestier.” a afirmat, la randul sau, Nicolae Tucunel, presedintele ASFOR. In noul PNDR 2014-2020 este necesara suma de trei miliarde de euro, alocate din FEADR. Este necesara o alocarea echitabila a fondurilor prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 pentru a evitarea subfinantarea sectorului forestier, sector de o importanta vitala pentru economia rurala, sector ce are potential de a genera aprox. 80 000 de locuri de munca in perioada 2014-2020.”, a adaugat deputatul Mugur Cozmanciuc, membru al Comisiei de Mediu din Camera Deputatilor. (E.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here