Leacul pentru bolile autoimune: Alimentatia sanatoasa

Oferiti mai multa atentie calitatii alimentelor

Poliartrita reumatoida este una din cele mai frecvente boli autoinfla­ma­to­rii, care ataca, cel mai adesea, arti­cu­latiile. Ca majoritatea bolilor auto­infla­matorii, cauza exacta nu se cu­noaste. Ceea ce se stie este ca sistemul imuni­tar, care are capacitatea de a recunoaste toate celu­lele propriului corp, „pierde” aceasta capacitate si nu isi mai recu­noaste anumite celule din articulatii, pe care incepe sa le atace (la fel cum ataca o bacterie, in cazul unei infectii). Prin urmare, apare in­flamatia articulatiilor, cu durere, pier­derea mobilitatii, tume­factie. Cand e vorba de tratamente, ma­joritatea reco­mandarilor aluneca spre medicatia alopata. Exista insa si anu­mite studii care au demonstrat eficienta alimen­tatiei vegetariene sau prepon­derent vegetariene in cazul bolilor auto­imu­ne. Si chiar daca ele nu se bucu­ra de o aprobare ma­joritara in lumea stiintifica, atata timp cat tratamentul propus nu ex­pune pacientul niciunui pericol, merita sa i se acorde o sansa, mai ales daca alternativa este un tratament medicamentos, cu destul de multe efecte adverse. Un lucru impor­tant pentru sanatatea noas­tra, care devine EXTREM de important in cazul pacientilor cu boli auto­imune, este CALITATEA alimentatiei, care pri­meaza fata de tipul alimen­tatiei. Adica, este mai putin important ceea ce man­cam (vegetarian sau nu), atata timp cat mancarea este de calitate.

Prin calitate, ma refer la cat mai putine pesticide, hor­moni, anti­biotice, conservanti etc., deci o mancare bio­logica. De ce este oare acest lucru atat de impor­tant? Pentru ca substantele enumerate ante­rior nu pot fi procesate de organism in mod cores­punzator. Este ca si cum la varsta de 60 de ani, dupa ce nu ai avut nici un contact cu tehnologia, vine ne­potul si iti pune o tableta elec­tronica in mana zican­du-ti sa o folosesti. Vei sti sa faci acest lucru? Pro­babil ca nu, dar este posibil ca dupa o perioada de timp, cu ajutor din partea nepotu­lui, sa inveti sa faci acest lucru. In acest timp insa, este posibil sa mai faci greseli, sa apesi pe butoanele care nu trebuie. Acelasi lucru se intampla si cu orga­nismul nostru: pus in fata unor substante noi, intro­duse recent in alimentatie, devine derutat, si incepe un proces nou de invatare care dureaza timp in­de­lungat. Problema este ca pe par­cursul acestui proces o sa apara frecvent greseli. Una din aceste greseli este aceasta dezorientare a sis­temului imuni­tar, deoarece si el trece prin acest pro­­ces de invatare. Si tocmai aceasta dezorientare a sis­temului imunitar duce la aparitia acestor boli autoimune.

Un leac sigur pentru bolile autoimune: Alimentatia sanatoasaDr. Catalin Mitrulescu: Evitati supermarketul

Prin urmare, incercati sa oferiti mai multa atentie calitatii alimentatiei. S-ar putea sa fie mai greu, dar nu imposibil. S-ar putea sa fie mai scump, dar per ansamblu, MULT mai ieftin (platesti mai mult acum, dar ramai sanatos, ceea ce este fara de pret). Incercati sa ocoliti mancarea din supermarket. Nu poate fi sanatoasa. Supermarketurile au nevoie de furnizori capabili sa le ofere cantitati mari de produse, si cum traim in secolul competitiei, acest lucru va face ca intre furnizori sa apara o goana dupa costuri mai mici de productie, chiar daca aceasta este in detrimentul calitatii. Un exemplu concret: va putea un furnizor sa ofere o cantitate suficienta de lapte, daca vacile sale vor produce asa cum a lasat na­tura, adica pas­cand pe pajiste? Nu! El va avea nevoie de eficien­tizare, adica de ferme in care vacile stau aglo­merate intr-o hala si nu fac nimic decat sa manance toata ziua… cu sigu­ranta, nu iarba verde. Deci, cat de sana­tos poa­te sa fie laptele unei vaci seden­tare, care nu mananca ceea ce a invatat de-a lungul evolutiei, si care pe dea­su­pra mai primeste si anti­biotice, pen­tru controlul unor posi­bile infectii devas­ta­toare pentru ferma respec­tiva? Si exemplele pot continua la nesfarsit.
O alimentatie de calitate in­seam­na si mancare cat mai putin procesata, deoarece prin procesare se distruge o cantitate importanta din nutrientii din hrana. Si, de ase­menea, trebuie sa exis­te un echili­bru intre hrana vie, cru­da, si cea pre­parata termic. In con­clu­zie, in­cercati sa va procurati hrana de la mici producatori, de la taranul din piata, dar chiar si acolo, nu cum­parati de pe taraba unde toate me­rele sunt frumoase si identice, luati de acolo de unde sunt cu imper­fectiuni si variate ca forma.

 

Suplimente antiinflamatoare

Combaterea inflamatiei se mai poate face si prin suplimentarea alimentelor cu efecte antiinflamatoare, deoarece sunt aproape lipsite de efecte adverse si pot fi consumate pe termen lung, reducand nevoia de me­dicatie. Unul din acestea, a carui actiune a fost do­vedita in studii stiintifice, este turmericul. Un con­diment indian, pe care putem sa il consu­mam in amestec cu alte plante, pentru a-i creste biodis­ponibi­litatea. Se amesteca parti egale de turmeric, cacao, scortisoara, ulei extravirgin de masline, iar la sfarsit, se presara si putin piper negru macinat. Se consuma o lingurita, doua pe zi din acest ames­tec de pulberi. (Atentie cres­cuta la per­soanele care iau medicamen­te anti­trom­botice, deoarece turmeri­cul poate poten­ta acest efect. Discutati cu me­dicul dvs. inainte).

Mai mult potasiu

Modalitatea naturala prin care corpul nostru combate starile de inflamatie excesive este prin eli­berarea unui anumit hormon, denumit cortizol. Pe langa efectul sau antiinflamator, acest hormon mai are si alte efecte, unul din ele fiind eliminarea pota­siului (K) din organism, prin cresterea ex­cre­tiei sale la nivelul rinichiului. Prin urmare, putem sa marim secretia de cortizol marind canti­tatea de po­ta­siu din organism. Insa mare atentie, dezechi­librele acestui mineral duc la probleme grave de sanatate, cum ar fi aritmiile cardiace. Prin urmare, nu ne putem juca cu aceasta substanta dupa bunul nostru plac. Ceea ce putem face este suplimen­tarea sa DOAR in cazul in care nive­lul sau din san­ge este scazut. Su­plimentarea poate fi facuta fie prin me­dica­mente, fie prin mari­rea aportului alimentar. Me­toda din urma este preferabila, deoa­re­ce posibilita­tea cresterii exce­sive a nivelului de potasiu este aproape nula, or­ganismul avand mecanisme foar­­te fine de reglare a absorbtiei sale din hra­na.
Alimente bogate in potasiu sunt: cartofii, sucul de rosii, le­gu­mele de culoare ver­de inchis, fasolea verde, iaur­tul, prunele deshidratate, sucul de morcovi, pes­tele, soia, bana­nele, laptele. Prin urmare, daca in urma analizelor de sange se de­tecteaza un ni­vel sca­zut de potasiu, se incepe un tra­tament de su­pli­men­tare, prin consu­marea acestor ali­mente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *