A venit primavara. Directia Silvica Alba declanseaza „Luna plantarii arborilor “

A venit primavara. Directia Silvica Alba declanseaza „Luna plantarii arborilor “
A venit primavara. Directia Silvica Alba declanseaza „Luna plantarii arborilor “

Luna Plantarii Arborilor este unul din cele mai importante evenimente silvice si ecologice, reprezentand o modalitate de sensibilizare a publicului si a factorilor decizionali, cu privire la importanta padurilor, a rolului lor esential in mentinerea echilibrului ecologic.

In Romania, actiunea silvicultorilor „Luna plantarii arborilor “ dateaza din anul 1936 si a fost lansata sub denumirea de „Luna plantarii arborilor“, la initiativa unui mare silvicultor Marin Dracea, inalt functionar in Ministerul Domeniilor.

La aceasta manifestare participa personalul silvic,elevi,studenti, precum si membrii ai comunitatilor rurale si urbane. In aceasta luna au loc diverse actiuni, dar cea mai importanta consta in plantarea de puieti. In campania de impaduriri din primavara anului 2013 Directia Silvica Alba va planta integral 207 ha , completari pe 46 ha si va utiliza 980 mii puieti din specii diferite: brad, molid, stejar, gorun, paltin, frasin, cires, salcim,etc.

Si asta pentru ca cele 6 milioane de hectare de paduri ale Romaniei, din care 126 mii hectare – paduri de stat si a altor proprietari – sunt in administrarea DS Alba, sunt uriase filtre pentru atmosfera poluata, producand anual peste 30 milioane tone oxigen si consumand peste 40 milioane tone de bioxid de carbon, un hectar de padure purificand intr-un an 18 milioane metri cubi de aer si retinand pe frunzele arborilor 80 de tone de praf, funingine, zgura si alte substante nocive. Deci, padurea este o uriasa uzina de oxigen, dar si un important izvor de apa, pentru ca in cursul unui an, un hectar de padure poate retine in sol peste 6 mii metri cubi de apa, cantitate echivalenta cu consumul anual de apa a 70 de persoane din mediul urban.

Padurea sprijina enorm agricultura prin perdelele sale de protectie ce asigura sporirea umiditatii atmosferei in zona culturilor agricole. De asemenea, padurile atenueaza inundatiile, inlaturind formarea torentilor, eroziunile solului, impiedica formarea ripelor, opresc miscarea nisipurilor zburatoare, diminueaza si slabesc forta vinturilor, ajuta la inmagazinarea apei in solul campurilor si maresc astfel recolta de cereale.

Si, nu in ultimul rand, padurea este cea care vegheaza asupra sanatatii omului, datorita efectelor benefice pe care le are asupra mediului in care traim, ea contribuind si la ionizarea aerului, distruge microbii prin emanatii de fitoncide, asigura apa limpede si curata, detine functii estetice deosebite. Pe scurt, padurea il ocroteste pe om si contribuie la cresterea calitatii vietii.

Manifestarea deschiderii va avea un caracter practic si se va desfasura pe terenul degradat din localitatea Vintu de Jos, pasunea Mereteu, pe DJ Vintu de Jos – Blandiana, vineri, 15.03.2013, incepand cu ora 10.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *