Magiunul de 3 euro izoleaza standul Romaniei

In urmatorii 40 de ani, va trebui sa producem cu 70% mai multa hrana decat in prezent, din cauza cresterii populatiei globale.magiun Topoloveni

„Practic, in termeni de populatie, vom mai avea inca o Europa si inca o America de Sud pana in 2050. In contextul incalzirii globale, va trebui sa gasim metode -verzi- de a produce hrana. Dar sporirea productiei va duce la o crestere a emisiilor de CO2 si altor gaze cu efect de sera”, a spus ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, in discursul sau de la „Saptamana verde”, eveniment ajuns anul acesta la cea de-a 75-a editie.

Romania a fost prezenta la expozitia internationala pentru Industrie Alimentara, Agricultura si Horticultura „Saptamana verde” cu mai multe produse naturale, vedeta micului stand al tarii noastre fiind magiunul de Topoloveni. Multiplele calitati ale produsului (nu are nici zahar, nici conservanti) au atras, initial, publicul berlinez, germanii gustand cu placere celebrul magiun muntenesc. Putini s-au incumetat sa-l si cumpere din cauza pretului (3 euro pentru un borcan sau 5 euro pentru doua borcane).

In oferta standului nostru se mai afla: lactate (branza telemea, cascaval si iaurt, toate produse la Sibiu), sucuri concentrate, de la lamaie la muguri de pin si de brad, miere, fructe, vinuri si dulciuri obtinute exclusiv din ingrediente naturale. Nu lipsesc nici produsele de ingrijire – cremele si lotiunile pe baza de extract de plante. La targ au fost prezenti si noul ministru al Agriculturii Mihail Dumitru, precum si ambasadorul Romaniei la Berlin, Lazar Comanescu. In ciuda putinilor vizitatori si a faptului ca tara noastra a avut un spatiu restrans de prezentare, cei doi oficiali s-au declarat multumiti de participarea romaneasca la aceasta editie a expozitiei.

O ALTA MENTALITATE
In discursul sustinut la deschiderea expozitiei, Aigner a vorbit si despre calitatea produselor autohtone. „Avem o problema cu obezitatea, cu stilul de viata nesanatos, chiar daca in comparatie cu acum zece ani procentul de hrana sanatoasa este mult mai mare. Nu cred ca este nevoie de noi legi, mai aspre, ci, mai mult ca niciodata, de constientizare: folosirea substantelor chimice, oprirea risipei, erodarea solurilor, refolosirea apelor uzate si asa mai departe”, a subliniat Aigner. Una dintre prioritatile ministerului sau este directionarea a 5%-7% din taxele percepute in agricultura catre programe de protectia mediului, deoarece agricultura germana contribuie anual cu 5,4% din emisiile de gaze cu efect de sera ale acestei tari.

„Practic, in termeni de populatie, vom mai avea inca o Europa si inca o America de Sud pana in 2050” – Ilse Aigner – ministrul german al Agriculturii.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *