Mare Nostrum ne prezinta ariile protejate din zona costiera

Mare Nostrum ne prezinta ariile protejate din zona costiera
Mare Nostrum ne prezinta ariile protejate din zona costiera

Ariile protejate din zona costiera sunt pentru constanteni o mare necunoscuta. Pornind de la aceasta premiza, organizatia nonguvernamentala „Mare Nostrum” a plecat la drum, in urma cu doi ani, cu un proiect ambitios, prin care sa ne prezinte unele dintre cele mai frumoase zone ale judetului nostru.

Este vorba despre proiectul „Interpretative Trails on the Ground – Support to the Management of Natural Protected Areas in the Black Sea Region (InterTrails)”, implementat in parteneriat cu The Black Sea NGO Network, din Bulgaria si alte trei organizatii neguvernamentale din Ucraina, Georgia si Moldova: Black Sea NGO Network, Black Sea Odessa Branch of the Ukrainian Environmental Academy of Science, Odessa, Ukraine; Community Foundation “Sustainable Development of Cahul”, Moldova, Black Sea Eco Academy, Georgia.

Obiectivele specifice ale proiectului au fost dezvoltarea si promovarea a 20 de trasee interpretative realizate in ariile protejate din jurul Marii Negre si crearea unei structuri functionale transnationala care poate interpreta biodiversitatea, geodiversitatea si aspectele culturale din zona de proiect.

„Rezultatele proiectului s-au concretizat in realizarea a patru trasee interpretative in Dobrogea: «Stejarul – martorul tacut al naturii» la Canaraua Fetii, «Intamplari din trecut intiparite in piatra» in Cheile Dobrogei, «Povestea firului de iarba» pe Dealul lui Allah (Allah Bair) si «Dobrogea in cativa pasi» din apropierea Manastirii Ioan Casian”, explica Cecilia Patrahau, purtatorul de cuvant al „Mare Nostrum”. Cu acest prilej au fost create si amplasate 20 de panouri interactive, au fost descrise 80 de puncte interpretative si un film documentar de promovare. De asemenea, a fost organizata o scoala de vara cu o durata de doua zile pentru instruirea a 49 de persoane cu privire la metoda interpretarii naturii.

„Scopul proiectului este constientizarea, intelegerea si responsabilizarea legate de problemele din zona de coasta, inclusiv activitatea umana si efectele ei. Durata proiectului a fost de doi ani, iar costul sau total este de 396.912 euro, cu finantarea Uniunii Europene, prin Joint Operational Programme «Black Sea Basin 2007 – 2013». Motto-ul proiectului este «Natura fara frontiere», iar website-ul unde se pot gasi mai multe detalii este www.trails.bsnn.org”, mai explica reprezentantul „Mare Nostrum”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *