Protest in Apuseni fata de exploatarea excesiva a padurilor

Protest in Apuseni fata de exploatarea excesiva a padurilor
Protest in Apuseni fata de exploatarea excesiva a padurilor

Peste 400 de localnici din comune din Muntii Apuseni participa, vineri, la Garda de Sus, la un protest fata de „exploatarea excesiva” a padurilor din regiune de catre firma Holzindustrie Schweighofer, oamenii solicitand ca exploatarea materialului lemnos sa fie facuta doar de locuitorii zonei, informeaza Mediafax.

Actiunea de protest a fost initiata de un grup de localnici din Garda de Sus, la ea participand locuitori din mai multe comune din Muntii Apuseni, precum Albac, Arieseni, Garda de Sus, Horea, Scarisoara si Vadu Motilor, in total peste 400 de persoane.

Protestatarii s-au adunat in centrul localitatii si au steaguri tricolore si pancarte cu mesaje prin care solicita sa se opreasca „exploatarea excesiva” a padurilor din zona.

Primarul comunei Garda de Sus, Marin Varciu, a declarat, vineri, ca oamenii sunt nemultumiti ca padurile din zona sunt exploatate de o firma straina care detine o mare fabrica de cherestea la Sebes si vor sa aiba si ei dreptul sa exploateze masa lemnoasa deoarece aceasta este ocupatia de baza in zona.

„Oamenii sunt nemultumiti ca o cantitate enorma de lemn este exploatata de firme si vor sa aiba si ei dreptul sa exploateze lemnul. Vor, de asemenea, exploatarea durabila a padurilor din Apuseni, deoarece se taie acum peste 10.000 de metri cubi de material lemnos anual”, a spus primarul.

Potrivit acestuia, localnicii din zona sunt nemultumiti si de faptul ca masinile de mare tonaj care transporta lemnul exploatat distrug drumurile din zona.

Protestatarii au redactat un memoriu pe care il vor inainta presedintelui Train Basescu, premierului Victor Ponta si ministrului delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, si in care le solicita acestora sa opreasca „macelul padurilor”.

„Noi, motii, atragem atentia Guvernului de a opri acest macel al padurilor, asa cate au mai ramas, pentru a beneficia de acestea numai noi care locuim in Muntii Apuseni, pentru care si-au dat viata eroii nostri Horea si Avram Iancu”, se arata in memoriu.

Potrivit documentului, motii protesteaza fata de „firmele straine (Holzindustrie) care exploateaza si transporta zi si noapte imense cantitati de masa lemnoasa din Muntii Apuseni. Contractul de exploatare fiind incheiat cu Holzindustrie de catre Guvernul PSD condus de Adrian Nastase, pe perioada 2003-2013, si prelungit de actuala guvernare”.

„In urma acestui contract, noi, motii, am ramas cu muntii goi, fara posibilitatea asigurata traiului, aceasta fiind painea de toate zilele a motilor, desi actualii politicieni ne lanseaza cate un slogan frumos precum «Dezvoltarea durabila a Muntilor Apuseni» cu ce…?”, se arata in document.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *