Departamentul pentru Energie: Negocierile privind construirea unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda sunt in derulare

Nuclearelectrica d? în judecat? ANRE pentru c? o oblig? de vând? energie popula?iei la pre? fixat
Departamentul pentru Energie: Negocierile privind construirea unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda sunt in derulare
Departamentul pentru Energie: Negocierile privind construirea unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda sunt in derulare

Negocierile dintre Departamentul pentru Energie din Romania si Administratia Nationala pentru Energie din China cu privire la construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda sunt in derulare, iar rezultatul va fi anuntat la momentul finalizarii acestora, a mentionat, vineri, intr-un comunicat de presa, Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, ca reactie la declaratia senatorului social-democrat Nicolae Moga, care mentiona ca un contract intre Romania si China pe acest proiect va fi parafat in luna mai.

‘In acest moment, pentru proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda se desfasoara un amplu proces de analiza si negociere, in baza Memorandumului de intelegere intre Departamentul pentru Energie din Romania si Administratia Nationala pentru Energie din China, semnat in noiembrie 2013, in urma caruia partea chineza va lua o decizie asupra implicarii in realizarea proiectului. Vom anunta rezultatele si conditiile unui potential contract la momentul finalizarii acestui proces. Declaratia senatorului Nicolae Moga reprezinta o pozitie personala’, se arata in punctul de vedere al Departamentului pentru Energie.

Vineri, vicepresedintele Senatului Romaniei, social-democratul Nicolae Moga, a declarat la Constanta ca negocierile purtate in prezent de autoritatile romane si chineze privind finalizarea lucrarilor de construire a unitatilor 3 si 4 de la Centrala Nuclear-Electrica (CNE) Cernavoda (sud-est) vor fi finalizate prin incheierea, in luna mai, a unui contract in acest sens, partea chineza investind peste 5 miliarde de euro.

Senatorul PSD a declarat, pentru AGERPRES, ca „treaba este hotarata, se lucreaza la contract”.

‘Chinezii vor avea in acest proiect 51% din actiuni si noi romanii, 49%. Ei vin cu investitii, cu echipamente, contributia partii chineze va fi in jur de 5,4 miliarde de euro, negociaza cei de la Ministerul Energiei. (…) Este foarte important ca nu vor veni sa lucreze chinezii, vor lucra tot romanii, se vor dezvolta intre 50.000 si 80.000 de locuri de munca, pe o perioada care se va stipula in contract, probabil 3 – 5 ani. (…) Ei au inceput de mult negocierile, de cand a fost premierul Chinei in Romania. Au lasat specialistii lor aici care negociaza cu specialistii nostri si, la sfarsitul lunii mai, se va finaliza contractul, care va fi dat publicitatii’, a spus Nicolae Moga.

Potrivit acestuia, lucrarile la reactoarele 3 si 4 sunt realizate in proportie de circa 18%, ele fiind sistate imediat dupa 1990.

Vicepresedintele Senatului a mentionat ca, prin unitatile 1 si 2, centrala de la Cernavoda, care functioneaza pe baza sistemului canadian tip Candu, este ‘printre primele zece din lume ca fiabilitate, profit si ca siguranta’.

Senatorul PSD a afirmat ca, prin punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4 ale CNE Cernavoda, sistemul national energetic va avea un plus de 1.500 megawati, ceea ce inseamna independenta energetica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *