Masuri pentru prevenirea suferintei animalelor din gradinile zoologice discutate in Parlamentul European

tigru-in-gradina-zoologica.JPGGrupul liberalilor europeni (ALDE) din Parlamentul European impreuna cu ENDCAP, o retea europeana care cuprinde 30 de organizatii din 20 de tari, au demarat recent, la Bruxelles – o initiativa comuna pentru schimbarea conditiilor de viata a animalelor tinute in captivitate.

Comisia Europeana a adoptat, in anul 2002, Directiva privind licentierea gradinilor zoologice care impune o serie de cerinte pentru functionarea acestora. Conditiile din multe dintre cele aproape 5000 de gradini zoologice din Uniunea Europeana sunt insa mult sub standarde.

Rapoartele organizatiilor de protectie a animalelor arata ca exista inca foarte multe animale tinute in conditii improprii, care nu intrunesc nevoile lor biologice sau in tarcuri care nu au fost amenajate de zeci de ani. Prin urmare, animalele prezinta adesea boli fizice sau psihologice si exprima, fara dubiu, starea lor de suferinta sau de stres. Asemenea situatii se regasesc in gradinile zoologice din Spania sau Italia, dar si in Romania si Bulgaria.

Europarlamentarul liberal Magor Csibi si-a declarat toata disponibilitatea pentru schimbarea legislatiei, astfel incat sa se asigure obligativitatea furnizarii unei ingrijiri decente a acestor animale sau chiar desfiintarea acelor gradini zoologice care nu respecta un standard minim.

Ca liberal, sunt impotriva ideii de cusca din principiu! Ascultand argumentele celor care zic ca o gradina zoologica are scopuri educationale, nu stiu ce exemplu educativ poate constitui pentru un copil sa vada un animal ingrijit cu superficialitate, aflat in suferinta si rupt de habitatul lui. Din pacate si in Romania avem nenumarate asemenea exemple. In ce ma priveste, sprijin planul creat de Born Free Foundation, care daca este aplicat avem sanse de a ameliora aceste conditii rusinoase pentru o societate care se presupune a fi civilizata„, a declarat Csibi, la demararea acestei initiative.

Exista premisele pentru schimbarea legislatiei in domeniu si am inteles ca cei de la Comisia Europeana doresc sa modifice directiva candva in anul 2010. Ce avem insa pana atunci de facut este sa constientizam cetatenii europeni ca si animalele trebuie tratate cu respect. In cazul Romaniei avem deja un plan concret, cu ajutorul caruia in loc de 42 de gradini zoologice, multe dintre ele aflate intr-o stare deplorabila, sa avem doar cateva doar, cu un standard ridicat. Totul e sa dorim aplicarea acestuia”, a mai adaugat europarlamentarul PNL.

Reteaua ENCAP si grupul politic ALDE au elaborat un set de 5 drepturi de baza aplicabile animalelor tinute in captivitate, atat pentru cele din gradinile zoologice cat si pentru cele utilizate in animatia circurilor. Drepturile respective se refera la asigurarea unui habitat cat mai apropiat de cel natural si a unor conditii specifice fiecarei specii, asa cum sunt prevazute si in Conventia pentru Biodiversitate. Reprezentantii ENCAP vor distribui in acest sens carti postale speciale cetatenilor europeni care sprijina demersul pentru a le putea expedia nominal Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *