Mediul: nu numai vesti proaste

castani GorjBineinteles ca e foarte usor sa te pierzi in multitudinea de stiri despre lucrurile neplacute care se intampla in lume- distrugerea padurilor tropicale, schimbarile climatice, dezechilibrele hormonale datorate uzului de substante chimice toxice- cateodata pare ca totalitatea miscarilor care promoveaza protectia mediului se concentreaza pe ceea ce e negativ si neglijeaza progresele realizate pana in prezent.

Probabil ca multi dintre noi gandesc asa. S-ar parea ca mass-media, ca de obicei, promoveaza numai elementele negative, ignorandu-le pe cele pozitive. Exista totusi si povesti pozitive despre lucrurile care s-au realizat in raport cu mediul. Iata unele dintre ele:

– Deseurile se transforma in aur in Bangladesh, pe masura ce deseurile organice devin compost comercializabil si milioane in creditul carbonului. Un articol publicat in The Christian Science Monitor vorbeste despre modul in care un ONG a redus cantitatea de deseuri urbane produse in Bangladesh, creand slujbe si conditii mai bune de trai, mai sanatoase pentru populatia saraca, conditii propice pentru o agricultura durabila si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Acesta nu este singurul exemplu la nivel mondial de moduri in care deseurile pot fi refolosite in alte scopuri.

– Tot mai multi oameni utilizeaza sacose refolosibile. Peste tot in lume exista astfel de cazuri, desi nu este foarte „in voga”.

– Cu pasi mici se opreste constructia de centrale electrice pe baza de carbune. Un articol pe aceasta tema, publicat de The Environmental Magazine mentioneaza faptul ca exista o stopare a procesului de construirea acestor centrale electrice daunatoare, din ce in ce mai multi oameni protestand impotriva oricarei constructii. Se pare ca discutiile publice despre cat de daunatoare sunt acestea pentru mediu incurajeaza oamenii sa-si sustina punctul de vedere, sa-si faca auzita vocea.

– Va aduceti aminte de gaura din stratul de ozon? Ei bine, se inchide la loc. In anii ’80, aceasta era marea stire, iar temerile cu privire la implicatii au determinat multi sa ia masuri. S-au interzis CFC-urile, cele care cauzau problema, iar acum, dupa 20 de ani, gaura se inchide. Actiunea determina progres si succes.

– Pepenele folosit ca si combustibil? A fost descoperit faptul ca resturile de pepeni ar putea fi transformate in 2.5 milioane de galoane de combustibil etanol pur, refolosibil, destinat masinilor, camioanelor sau avioanelor.

– Ferma de lactate alimentata de propriile deseuri. Ce ar putea fi mai bine decat o ferma care realizeaza faptul ca deseurile ar putea fi valorificate? Threemile Canyon Farms din Oregon construieste o instalatie „methane digester” (mancatorul de metan) in valoare de $1 milion care va putea fi folosita pentru a crea energie electrica. Metanul fiind considerat al doilea gaz cu efect de sera ca importanta dintre cele care contribuie la schimbarile climatice, programe ca acesta reusind reducerea drastica a volumului care este aruncat in mediu.

– Recesiunea a ajutat la curatarea mediului. Desigur, este negativa in alte privinte, dar recesiunea a condus la o scadere a consumului de bunuri, reducand emisiile de gaze cu efect de sera pentru prima data in ultimii 40 de ani.

– In general, apa devine mai curata. Se taie mai putine paduri. Aerul e mai curat. Orasele arata interes pentru mentinerea parcurilor mai curate si mai „green”. In mediul urban se implementeaza programe „green roof” (acoperisul verde). Tot mai multi oameni cumpara mancare organica, ceea ce va conduce la o scadere a preturilor. Unele specii pe cale disparitie sunt taiate de pe acea lista. Masinile au parte de MPG mai bune, ceea ce probabil va reduce consumul de ulei.

Tranzitul de masa este implementat in tot mai multe zone. Oamenii acorda atentie si se implica. Totul e bine.

Cu ajutorul schimbarilor de atitudine si comportament si prin intermediul educatiei continue, se poate creste gradul de constientizare si accelera progresul in ceea ce priveste daunele pe care le-am provocat planetei de la inceputul Revolutiei Industriale. Desi se va dovedi a fi un lucru destul de greu, tineti minte lucrurile pozitive, la fel si cele negative, pentru a avea impulsul necesar pentru a continua.

Sursa: http://www.thegoodhuman.com/2009/10/05/the-environment-its-not-all-bad-news 09.10.2009

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *