Mediul si pescuitul din Delta Dunarii pe agenda Comisiei Europene

Ivan Patzaichin: Visul meu este ca Delta Dun?rii s? devin? cea mai mare destina?ie de ecoturism a Europei
Mediul si pescuitul din Delta Dunarii pe agenda Comisiei Europene
Mediul si pescuitul din Delta Dunarii pe agenda Comisiei Europene

Oficialii delagatiilor romane si europene au participat la o masa rotunda cu reprezentanti ai comunitatilor de pescari, ai Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, ai organizatiilor de mediu si ai asociatiilor de pescari, precum si ai autoritatilor locale. Cu aceasta ocazie, au fost puse in discutie prioritatile pentru viitoarea perioada de programare a fondurilor europene pentru pescuit dar si cele pentru dezvoltare rurala.

 

O delegatie guvernamentala compusa din vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Paduri, Ape si Piscicultura, Lucia Varga, impreuna cu o delegatie a Comisiei Europene alcatuita din comisarii europeni Maria Damanaki (comisar european pentru Piscicultura si Afaceri Maritime) si Dacian Ciolos (comisar european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) au vizitat duminica, 29 septembrie 2013, Delta Dunarii.

S-au abordat subiecte precum dezvoltarea comunitatilor locale cu accent pe comunitatile de pescuit din Delta, dezvoltarea Grupurilor de Actiune Locala (atat de cele de pescuit – FLAG (Fishermen Local Action Groups), cat si cele de dezvoltare rurala – GAL). S-au cautat solutii comune la problemele ridicate de catre asociatiile de producatori, ONG/uri si autoritatile locale.

Doamna Maria Damanaki a declarat ca impreuna cu Comisia Europeana va incerca sa gaseasca solutii pentru imbunatatirea nivelului de trai al populatiei din Delta Dunarii, cu implicarea comunitatilor locale, recunoscand unicitatea acestei zone in Europa.

Deasemenea Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a avut astazi, 30 septembrie 2013, la Bucuresti, o intalnire de lucru cu Maria Damanaki, comisarul european pentru Afaceri Maritime si Pescuit, care efectueaza o vizita oficiala in Romania. Alaturi de ministrul Rovana Plumb, la aceasta intalnire a participat si ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Ana Varga.

Aceasta intalnire de la sediul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice a reprezentat cadrul oficial de discutie si de sintetizare a concluziilor ca urmare a vizitei efectuate de cei trei oficiali in Delta Dunarii in data de 29 septembrie 2013.

Pe agenda de discutii a intalnirii s-au numarat teme de interes national si de mediu, printre care corelarea politicii de dezvoltare durabila cu actiunile din domeniul schimbarilor climatice, Strategia de dezvoltare a Marii Negre si a Deltei Dunarii precum si politica de pescuit a Comisiei Europene.

Ministrul Rovana Plumb a subliniat importanta cooperarii intre statele riverane si reprezentantii Comisiei Europene in ceea ce priveste zona Marii Negre si a Deltei Dunarii. ‘Doresc sa multumesc Comisarului European Maria Damanaki pentru modul de abordare a problemelor de mediu in ceea ce priveste politica de pescuit si a zonelor maritime. Romania doreste ca Marea Neagra sa aiba o strategie clara de dezvoltare iar in ceea ce priveste Delta Dunarii, care este o arie protejata unica in Europa cu nevoi si probleme specifice, imi doresc sa avem sprijinul Comisiei Europene pentru a stabili cea mai buna strategie de dezvoltare a zonei deoarece printr-o stransa cooperare intre toti factorii implicati putem atinge dezideratele urmarite si anume o politica de pescuit sustenabila coroborata cu protejarea biodiversitatii’ a declarat ministrul Rovana Plumb.

In acelasi context ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice a precizat ca au fost deja demarate discutiile cu Banca Mondiala pentru ca in martie 2014 sa avem datele preliminare in vederea finalizarii proiectului de dezvoltare integrata a Deltei Dunarii ce urmeaza a fi finantat in perioada 2014 – 2020.

La randul sau, comisarul european pentru Afaceri Maritime si Pescuit a declarat ca Delta Dunarii este un loc unic in Europa si de aceea are nevoie de o atentie speciala. ‘Sper sa putem opta pentru un program multifunctional in ceea ce priveste strategia de dezvoltare a Deltei Dunarii atat pentru pescuit cat si pentru agricultura. In ceea ce priveste Marea Neagra, trebuie sa dezvoltam un sistem de pescuit durabil in aceasta zona iar acest lucru il putem face doar prin cooperarea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene precum si a statelor riverane Marii Negre’ a precizat Maria Damanaki.

In incheierea discutiilor, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Ana Varga, a sustinut ca dezvoltarea durabila si pescuitul durabil in Delta Dunarii si in zona Marii Negre reprezinta prioritatile Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice precum si ale Departamentului pentru Ape, Paduri si Piscicultura, in ceea ce priveste viitorul Deltei Dunarii si al Marii Negre. Astfel, ministrul Lucia Ana Varga a precizat ca proiectele deja demarate vor crea premisele pentru o dezvoltare durabila adecvata, dand ca exemplu in acest sens programul de infiintare a bursei pestelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *