Guvernul va porni o noua exploatare de uraniu

Guvernul va porni o noua exploatare de uraniu
Guvernul va porni o noua exploatare de uraniu

Perimetrul este situat in judetul Neamt, iar investitia totala se va ridica la peste 400 milioane lei

Nu se specifica anul in care va demara exploatarea, insa incepand din 2014 vor fi alocati bani pentru aceasta investitie care este esalonata pe 9 ani

Se estimeaza ca cererea de uraniu in lume va creste de patru ori in urmatorul deceniu, iar prin exploatarea zacamantului se va asigura combustibil pentru reactoarele de la Cernavoda

In conditiile in care cererea de uraniu este in crestere, iar sursele disponibile nu pot acoperi integral cererea, autoritatile vor sa deschida exploatarea zacamantului din judetul Neamt, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern.
Investitia totala in noul perimetru se ridica la 407,331 milioane lei, aceasta fiind esalonata pe noua ani. Desi nu se precizeaza data cand va incepe exploatarea, in proiect se arata ca incepand de anul viitor vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat pentru realizarea acestei investitii.
Prin exploatarea zacamantului se va asigura combustibil pentru centrala de la Cernavoda, inclusiv pentru reactoarele 3 si 4, iar Guvernul extimeaza ca prin deschiderea zacamantului uranifer Primatar I, Primatar II, Bradu, Prisecani si Zona III” din judetul Neamt, capacitatea de exploatare medie anuala de minereu uranifer va fi de 124.000 tone.
Astfel, se doreste, prin deschiderea noului perimetru, preluarea treptata a capacitatii de productie asigurate pana acum de zacamantul Crucea-Botusana (in conditiile in care acesta este in curs de epuizare).
„Dezvoltarea accentuata de noi centrale nucleare in lume plaseaza in centrul atentiei problema combustibilului, respectiv piata uraniului”, se precizeaza in nota de fundamantare a Hotararii de Guvern, explicandu-se ca sursa de combustibil este intrinsec fundamentala pentru sustenabilitatea oricarui sistem energetic si ca pana in anul 2020 si ulterior, sursele de uraniu disponibile nu vor acoperi integral cererea iar preturile vor creste constant.
De asemenea, strategia energetica a Romaniei prevede cresterea sigurantei energetice prin asigurarea necesarului de resurse energetice si limitarea dependentei de resursele energetice de import, precum si reducerea impactului negativ al sectorului energetic asupra mediului inconjurator, acestea fiind motivele invocate pentru deschiderea si exploatarea din judetul Neamt.
Reprezentantii Guvernului considera necesara exploatarea in conditiile in care resursele energetice interne clasice sunt limitate si exista necesitatea asigurarii securitatii energetice a tarii la un pret al electricitatii suportabil pentru consumatorii, precum si  necesitatea reducerii emisiilor de dioxid de carbon, precum prevede Protocolul de la Kyoto.
„Tendinta mondiala spre energie curata, fara emisii de gaze cu efect de sera, plaseaza energetica nucleara intr-o pozitie favorabila, in ciuda disputelor privitoare la problemele de siguranta in exploatarea centralelor si de depozitare finala a deseurilor nucleare”, se explica in nota de fundamentare.

Cererea de uraniu va creste de 4 ori in urmatorii 10 ani

Astfel, previziunile referitoare la constructia de centrale nucleare arata ca cererea de uraniu va creste de patru ori in urmatorii 10 ani, pana la circa 112.000 tone octoxid de uraniu in 2020, iar actualele surse de uraniu nu pot satisface un astfel de consum, motiv pentru care este nevoie de surse noi.
In plus, Romania nu are o piata a uraniului, Compania Nationala a Uraniului S.A. fiind singurul furnizor din Romania de pulbere sinterizabila de UO2 care constituie materia prima pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar functionarii centralei de la Cernavoda. „In vederea asigurarii materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar functionarii celor doua unitati nuclearoelectrice, precum si a functionarii in perspectiva a unitatilor 3 si 4 este obligatorie si urgenta parcurgerea concomitenta a urmatoarelor doua directii: asumarea deschiderii unei noi capacitati nationale de productie si, respectiv, asigurarea cadrului legislativ necesar si participarea pe plan mondial la concesionari de zacaminte uranifere in vederea exploatarii acestora sau la importul de minereu uranifer sau de concentrate tehnice”, potrivit documentului citat.

Crearea unei noi capacitati de productie ofera o siguranta energetica a tarii

Evolutia recenta a pretului uraniului pe piata spot, in conditiile in care prognozele internationale pe termen mediu si lung arata o tendinta ascendenta a acestuia, determina ca principala preocupare asigurarea de surse alternative pentru fabricarea pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu si deschiderea unei noi capacitati de productie, precum si reanalizarea resurselor geologice interne in vederea cresterii gradului lor de cunoastere si atragerii acestora in exploatare.
„Crearea unei noi capacitati de productie in Romania, in acest context, asigura premisele certe ale realizarii unui echilibru, care trebuie sa ofere o siguranta energetica a tarii in conditii de eficienta economica atunci cand cadrul general al energeticii nucleare romanesti nu poate capata contur decat prin importuri de minereu de uraniu si concentrate tehnice sau concesionari de zacaminte in alte zone ale lumii”, se spune in Hotararea de Guvern.
De asemenea, se mai precizeaza ca in anul 2011 a fost incheiat acordul-cadru impreuna cu contractele subsecvente pentru elaborarea documentatiilor tehnico-economice complete necesare pentru punerea in opera a obiectivelor de investitii aferente zacamantului uranifer din Carpatii Orientali, iar in sedinta Consiliului Interministerial de Avizare Lucrari Publice de Interes National si Locuinte s-au avizat favorabil documentatiile tehnico-economice pentru obiectivele de investitii aferente zacamantului.
Astfel, sumele investite sunt destinate deschiderii si exploatarii zacamantului uranifer din judetul Neamt, uzinei de preparare minereuri uranifere – uzina TG Feldioara, judetul Brasov si uzinei de rafinare concentrate tehnice de uraniu – Uzina YC, Feldioara, judetul Brasov, pentru procesarea minereului de uraniu livrat.

In luna august, Maricel Popa, secretarul de stat in Departamentul pentru energie din Ministerul Economiei, declara ca Guvernul ar putea gasi sumele necesare deschiderii exploatarii unui zacamant de uraniu in judetele Neamt si Harghita si ca nu se va inchide nici mina de la Crucea.
Strategia energetica a Romaniei elaborata in 2009 preciza ca rezervele de uraniu ale tarii ajung pentru alimentarea a doua reactoare nucleare pana in 2017.
In acest context, in anul 2009, Compania Nationala a Uraniului  a anuntat ca ia in calcul concesionarea unor perimetre in afara tarii, pentru a asigura necesarul de materie prima pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, una din aceste posibile locatii fiind Iordania.
In plus, oficiali ministeriali anuntau in 2011 ca rezervele de uraniu ale Romaniei nu vor fi suficiente pentru a asigura productia de electricitate in reactoarele nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, motiv pentru care autoritatile prospecteaza oportunitati de achizitie din tari africane, Iordania sau Kazahstan.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *