Mezelurile, deseuri alimentare?

Romanii sunt innebuniti dupa mezeluri, arata un studiu recent, peste 60% consumand cel putin o data pe saptamana astfel de produse. Nutritionistii si medicii avertizeaza insa ca mezelurile de pe piata romaneasca sunt, in mare parte, de proasta calitate si recomanda studierea etichetei inainte de a face cumparaturi.

salamuri-mezeluri-e1411026214255
Sursa: PaginadeCultura

Crenvurstii – De departe cel mai popular produs, mai ales in randul copiilor, crenvurstiul este pe cat de gustos, pe atat de nesanatos, conform medicilor. Acest tip de produs contine, in cea mai mare parte, tocatura de oase, tendoane, pielite (cu risc urias de a fi contaminate cu salmonella) si grasime.

Kaizerul – Straturile pe care le analizeaza orice roman atunci cand isi alege bucata din vitrina sunt, la cele mai multe produse, unite intre ele cu o solutie lipicioasa. Mai mult, kaizerul este injectat cu solutii care contin sare, gelifianti pentru retinerea apei, coloranti pentru aspectul de proaspat, conservanti, agenti de potentare a gustului si aromei. Toate aceste ingrediente duc la boli cronice foarte grave.

Parizerul – Ieftin, acest fel de mezel e cumparat mai ales de cei cu venituri mici – arata un studiu de consum. Parizerul contine oase macinate, slanina si sorici, faina de soia, coloranti si potentiatori de gust. Din cauza amidonului si a fibrelor din soia, care ii confera starea de satietate, este greu de digerat si face rau mucoasei gastrice.

Salamul – Fie ca e de vara, crud, uscat, afumat, analizati etichetele cand alegi un astfel de produs. In general, salamurile contin 60% slanina si sorici, 17% carne de calitate inferioara – adica ceea ce se poate prelucra din picioare si gat – sare, boia, aditivi care doar imita gusturile condimentelor, faina de soia 20%, antioxidanti, nitriti, nitrati, pasta de usturoi, zahar. Toate se amesteca in malaxoare si se ambaleaza in membrane artificiale. Creste riscul de boli de inima, degenerative si de afectiuni pulmonare.

Lebarul (lebarwurst) – Acest produs contine carne de la capul de porc in proportie de 62%, slanina 7%, inima, rinichi, splina 15%, ficat 16%. Se adauga supa rezultata dupa fierberea capului, condimente, ceapa fiarta, zahar si sare. In malaxor se adauga aditivi, coloranti, antioxidanti, amidon de cartofi. Consumul indelungat duce la afectiuni neurodegenerative, sustin unii medici.

Carnatii – Daca nu-i faci in casa, din lipsa de timp sau de pricepere, ai grija ce cumperi. Cei din comert, fabricati industrial, contin carne de porc doar 60%, cu slanina si sorici, proteina vegetala din soia, apa, sare, condimente si arome naturale, stabilizatori, antioxidanti, nitrit de sodiu, potentiator de gust, zaharuri (lactoza,dextroza), conservanti: nitrit de sodiu si nitrat de potasiu. Nitritul de sodiu previne cresterea bacteriei ce cauzeaza botulismul, mareste timpul de valabilitate a produsului, stabilizeaza culoarea rosie a carnurilor procesate si da o aroma specifica. La fel ca si in celelalte cazuri, consumul constant duce la boli de inima si de stomac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *