Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice urmeaza sa elaboreze Planul National de Achizitii Publice Verzi

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice urmeaza sa elaboreze Planul National de Achizitii Publice Verzi
Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice urmeaza sa elaboreze Planul National de Achizitii Publice Verzi
Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice urmeaza sa elaboreze Planul National de Achizitii Publice Verzi

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) urmeaza sa elaboreze Planul National de Achizitii Publice Verzi, a carui nerespectare va fi sanctionata cu amenzi intre 10.000 si 35.000 de lei, potrivit unui proiect de lege lansat in dezbatere publica de minister.
Proiectul de lege are drept scop elaborarea unui Plan National privind Achizitiile Publice Verzi cu tinte anuale precise si introducerea in procesul de achizitie publica a unor criterii privind protectia mediului care sa permita imbunatatirea calitatii bunurilor si serviciilor achizitionate si optimizarea costurilor pe termen scurt, mediu si lung, se arata in expunerea de motive a proiectului.

In termen de 6 luni de la adoptarea legii, MMSC impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) vor publica un ghid, aprobat prin ordin comun al ministrului Mediului si al presedintelui autoritatii publicat in Monitorul Oficial partea I, care va cuprinde criterii minime privind protectia mediului pentru grupe de produse si servicii, precum si caiete de sarcini standard.

Dupa intrarea in vigoare a ordinului, MMSC stabileste Planului National de Achizitii Publice Verzi pana la data de 31 octombrie pentru anul urmator pe care il supune aprobarii prin hotarare de guvern.

Planul National de Achizitii Publice Verzi cuprinde tinte obligatorii, acestea fiind exprimate sub forma de procent ce corespunde valorii anuale a achizitiilor publice verzi realizate, raportat la valoarea anuala a achizitiilor publice realizate de autoritatea contractanta pentru furnizarea de produse, prestarea de servicii sau executia de lucrari.

Planul mai cuprinde formatul formularului pentru raportarea anuntului de atribuire in cazul achizitiei de produse/ servicii/ lucrari verzi, denumit in continuare Formularul APV, precum si formatul raportului de monitorizare a achizitiilor publice verzi, denumit in continuare Raportul APV.

In vederea implementarii Planului National multianual de Achizitii Publice Verzi in cadrul Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP), operatorul SEAP indeplineste urmatoarele atributii: asigura facilitatile tehnice necesare pentru publicarea in catalogul electronic a produse, serviciilor si lucrarilor durabile, asigura publicarea Formularului APV completat, care se constituie ca anexa la anunturile de atribuire publicate in SEAP, asigura publicarea Raportului APV completat prin care se asigura monitorizarea indeplinirii tintelor din cadrul Planului National multianual de Achizitii Publice Verzi, pune la dispozitia autoritatilor contractante mijloacele tehnice necesare in vederea publicarii prin intermediul SEAP a Raportului APV completat si realizeaza centralizarea informatiilor referitoare la achizitiile publice verzi efectuate in anul precedent de catre autoritatile contractante.

SEAP mai are obligatia de a transmite un raport centralizator privind achizitiile publice verzi catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice pana la data de 31 martie a fiecarui an pentru anul precedent si sa asigure accesul institutiilor care detin competente in domeniu si cetatenilor interesati, la aceste informatii.

ANRMAP monitorizeaza modul de atribuire a contractelor de achizitie publica verde, dispunand, dupa caz, aplicarea de sanctiuni contraventionale.

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 35.000 lei urmatoarele fapte: nerespectarea tintelor prezentate in cadrul Planului National de Achizitii Verzi, necompletarea de catre autoritatile contractante a Formularului APV in momentul in care se anunta in SEAP atribuirea contractului, netransmiterea de catre autoritatile contractante a Raportului APV completat, pana la data de 1 martie a anului urmator celui in care s-a facut monitorizarea, necompletarea de catre autoritatile contractante a Formularului APV in momentul in care se anunta in SEAP atribuirea contractului si netransmiterea de catre autoritatile contractante a Raportului APV completat, pana la data de 1 martie a anului urmator celui in care s-a facut monitorizarea.

Legea intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, se mai spune in proiect.
Mai multe ONG-uri, precum Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociatia “Salvati Dunarea si Delta” si Agentia de Monitorizare a Presei (AMP), promovau in 2012 ideea unei legi a achizitiilor publice verzi.

ONG-urile propuneau atunci ca autoritatile publice sa creasca de la an la an cu cate o zecime procentul reprezentant de achizitiile verzi din totalul valorii achizitiilor publice, de la minim 10 la suta pentru 2013, la minim 40 la suta in 2016.

Societatea civila mai arata ca, in Romania, aproape 20 la suta din PIB se cheltuieste pe achizitii publice, mai mult decat media in UE, care este de 16 la suta, administratia publica romaneasca avand asadar o putere de cumparare considerabila, ce poate fi folosita pentru a alege bunuri si servicii care protejeaza mediul si contribuie la o dezvoltare durabila.

In cadrul Parteneriatului pentru dezvoltare durabila, ONG-urile implicate au facut si o simulare pentru a determina ce economie s-ar realiza daca in toate proiectele POSDRU s-ar folosi numai hartie reciclata, rezultatul fiind 21 de milioane de euro, suma cu care ar putea fi implementate prin sapte proiecte de reconversie profesionala si integrare in munca a unui numar semnificativ de persoane dezavantajate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *