Ministrul Mediului, dupa intalnirea cu reprezentantii industriei alimentare: Romania nu mai poate mima reciclarea

Ministrul Mediului, dupa intalnirea cu reprezentantii industriei alimentare: Romania nu mai poate mima reciclarea
Ministrul Mediului, dupa intalnirea cu reprezentantii industriei alimentare: Romania nu mai poate mima reciclarea

Autoritatile sunt deschise la identificarea de solutii privind problemele ridicate de catre producatorii din industria alimentara, iar in acest sens va fi infiintat un Grup de lucru pentru regandirea intregului sistem de reciclare din Romania, a carei prima intalnire ar putea avea loc deja in aceasta saptamana, a declarat, luni, pentru AGERPRES, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca-Palmer.

‘Am avut, astazi, o intalnire la Guvern, la care au participat cei doi vice-prim ministri, domnul Borc (Costin Borc, n.r.) si domnul Dancu (Vasile Dancu. n.r.), ministrul de Finante, ministrul Agriculturii si cu mine, alaturi de producatorii de la Romalimenta, Pro Agro si din industria viticola. Intalnirea de azi face parte dintr-o serie intreaga de astfel de discutii pe care le-am avut in ultima luna atat la nivel tehnic, cat si la nivel de decizie. Am discutat intens pe solicitarile dansilor si se contureaza doua tipuri de directii. Producatorii sunt preocupati si recunosc faptul ca exista o mare problema de sistem a deseurilor in clipa de fata, in Romania. Este o problema care s-a acumulat de-a lungul anilor si acum cumva vine nota de plata. Toata lumea recunoaste ca s-a ajuns la un moment zero in care lucrurile trebuie, realmente, asezate pe un alt fagas. In sensul acesta, in 2016, agream cu totii sa venim la masa si sa reformam sistemul, deoarece Romania nu mai poate mima reciclarea. Noi astazi ne-am intalnit cu producatorii, iar eu la randul meu, separat, m-am intalnit cu industria reciclarii si cu cei din salubritate, si cu ONG-urile. In ceea ce priveste anul 2015 si cu ce s-a intamplat acolo, la Ministerul de Finante vor continua discutiile saptamana viitoare cu producatorii pentru a identifica potentiale solutii legale. Stiti foarte bine de acea potentiala frauda de 54 de milioane de euro de la Organismele de Transfer de Responsabilitate, care este acum anchetata de organele de specialitate’, a spus Pasca-Palmer.

Ministrul Mediului a precizat, totodata, ca Grupul de lucru ce va fi infiintat la ministerul de resort ar putea avea o prima intalnire in aceasta saptamana.

‘(…) deja Ministerul Mediului lucreaza pe anumite initiative legislative, pentru ca trebuie corectate cateva lucruri in legislatie, dar vom demara inclusiv de saptamana aceasta un grup de lucru largit, pentru ca este nevoie sa avem toti actorii la masa. Eu cred ca dansii (producatorii din industria alimentara, n.r.) au vazut foarte clar ca exista o deschidere mare din partea Guvernului. Va dati seama ca am avut doi vice-prim ministri si trei ministri la masa, ceea ce cred ca arata foarte mare atentie pentru acest subiect. Mesajul este clar ca suntem deschisi sa cautam solutii, dar aceste solutii trebuie sa fie in conditiile respectarii legii. O prima intalnire a Grupului de lucru sper sa aiba loc deja saptamana aceasta’, a subliniat Cristiana Pasca-Palmer.

Referitor la amanarea termenului de plata a sumei de 2 lei/kg, ministrul Mediului a,precizat ca acest lucru va fi stabilit de Ministerul de Finante, ‘pentru ca trebuie discutat foarte concret pe date si pe cifre’.

‘Li s-a solicitat producatorilor sa vina sa prezinte situatia pe care o au, cu exemple concrete. Bineinteles, si noi de la Fondul de Mediu vom da detalii. Este nevoie de putina rabdare sa se poata procesa toate informatiile existente, depuse de producatori la inceputul acestui an. In ceea ce priveste partea fiscala, acolo asteptam sugestiile din partea Ministerului de Finante’, a mentionat oficialul.

Saptamana trecuta, patronatele si sindicatele din industria alimentara anuntau ca vor picheta, in data de 9 februarie, sediul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), ca urmare a problemelor generate de obligatiile pe care producatorii trebuie sa le respecte, in sensul achitarii unei penalitati de 2 lei pentru fiecare kilogram de deseu de ambalaj necolectat si nereciclat.

In urma discutiilor avute, luni, cu oficiali din Ministerul Mediului, inclusiv cu ministrul Cristiana Pasca-Palmer, reprezentantii industriei alimentare au renuntat la actiunea de protest programata anterior, fiind asigurati ca doleantele lor vor fi rezolvate in perioada urmatoare.

Patronatele si sindicatele din industria alimentara au solicitat, in data de 25 ianuarie, suspendarea obligatiei de plata a contributiei privind reciclarea ambalajelor pana la crearea unui cadru legislativ “transparent, echitabil si controlabil” pentru toti actorii din lantul de reciclare, solicitand la unison demiterea ministrului Mediului pentru proasta gestionare a sistemului de colectare si reciclare si lipsa de control a autoritatilor.

Reprezentantii industriei de conserve din Romania si cei din piata laptelui au afirmat ca plata taxei de reciclare de 2 lei/kilogramul de ambalaj va aduce falimentul multor fabrici de profil si disponibilizarea a peste jumatate dintre angajati din aceste sectoare, toate aceste costuri urmand sa fie platite din buzunarele consumatorilor.

Ministerul Mediului preciza, pe 21 ianuarie, intr-un comunicat de presa, ca intentia autoritatilor din domeniu nu este de a aplica penalitati pentru fiecare kilogram de deseu nereciclat, ci de a impulsiona un sistem functional de management al deseurilor de ambalaje care sa nu plaseze Romania in nefericita situatie a unui infringement pe aceasta tema, caz in care penalitatile europene ajung si la 200.000 euro pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *