Ministrul Mediului s-a intalnit cu comisarul european pentru Combaterea Schimbarilor Climatice, Connie Hedegaard

Ministrul Mediului s-a intalnit cu comisarul european pentru Combaterea Schimbarilor Climatice, Connie Hedegaard
Ministrul Mediului s-a intalnit cu comisarul european pentru Combaterea Schimbarilor Climatice, Connie Hedegaard

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb a avut, astazi, 30 octombrie, 2013, la sediul MMSC, o intalnire cu Connie Hedegaard, comisarul european pentru Combaterea Schimbarilor Climatice.

In debutul interventiei sale, doamna ministru Plumb a salutat, inca o data, eforturile depuse de CE si de doamna comisar Hedegaard in domeniul schimbarilor climatice, precizand ca Romania, prin Ministerul pe care il conduce, are o excelenta colaborare in ceea ce priveste politica UE in acest domeniu.

In dialogul privind combaterea schimbarilor climatice, ministrul roman al Mediului a amintit despre progresele facute de tara noastra, odata cu elaborarea Strategiei Nationale pentru Schimbari Climatice pentru perioada 2013-2020, aprobata prin Hotarirea Guvernului, in acest an. “Strategia”, a amintit doamna Plumb, “va fi  operationalizata printr-un plan de actiune pe care il derulam impreuna cu Banca Mondiala pana in vara lui 2015, printr-un proiect finantat din fonduri UE”. Aceasta si se refera la stabilirea modalitatilor prin care Romania iti va atinge obiectivul de crestere economica, cu emisii reduse de carbon. “O alta prioritate”, a mai sus doamna ministru, “este de a analiza oportunitatile de utilizare a mecanismelor de piata si financiare, pentru sustinerea actiunilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.”

Totodata, ministrul roman al Mediului a adus in discutie apropiata Conferinta de la Varsovia – o actiune despre care a apreciat ca va fi baza pe care trebuie construite elementele noului acord international privind schimbarile climatice, care se doreste a fi incheiat in 2015 si ca acest acord va trebui sa includa toate tarile.

“Schimbarile climatice au consecinte la nivel global, iar angajamentul unilateral al UE nu este suficient si, dupa cum stiti, UE s-a angajat sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020. Pentru aceasta este nevoie de un efort comun si asigur Comisia Europeana de toata implicarea si sprijinul nostru”.

In aceeasi expunere, doamna ministru Plumb a facut referire la eforturile ministerului pe care il conduce in ceea ce priveste valorificarea, prin licitatie, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Domnia sa a declarat ca, din ianuarie pana in prezent, Romania a valorificat 21,5 milioane certificate de emisii, ceea ce inseamna o suma totala incasata de circa 93, 1 mil euro, din care 27,3 milioane virati la bugetul de stat.

“Veniturile obtinute au fost folosite in interesul cetatenilor. Ma bucur ca am avut posibilitatea finantarii unui proiect important, precum Magistrala V Metrou Etapa I Drumul Taberei – Universitate, prin alocarea a 104 milioane lei catre Ministerul Transporturilor. Din acelasi tip de venituri au fost alocati de MMSC alte 76milioane lei pentru achizitionarea a 600 microbuze scolare pentru elevii din mediul rural”, a completat ministrul Mediului.

La randul sau, doamna comisar european, Connie Hedegaard, a multumit ministrului roman pentru eforturile facute si pentru implicarea in domeniul schimbarilor climatice si a masurilor trasate, in special in ceea ce priveste backloadingul.

Totodata, comisarul european a subliniat potentialul pe care Romania il are in ceea ce priveste domeniul energetic, iar in acest sens toti liderii trebuie sa se implice pentru ca populate sa beneficieze de avantajele competitivitatii, a independentei energetice si a reducerilor emisiilor de dioxid de carbon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *