Miracolul de la Copsa Mica

Miracolul de la Copsa Mica

2010 a fost primul an din istoria postdecembrista a orasului Copsa Mica in care valorile limita de poluare nu au mai fost depasite. Potrivit Agentiei Regionale de Protectia Mediului Sibiu, primele efecte sunt reprezentate de reaparitia in zona a unor animale salbatice si a albinelor.
2011

In Copsa Mica, acoperisurile negre ale caselor, oile mereu negre sau ghioceii mereu patati au devenit pagini de istorie. De cand a fost inchisa fabrica de „negru de fum”, poluarea din Copsa Mica nu a mai fost una vizibila. „Mai respirai, asa, greu, dintr-o data. Io, nu, ca io-s obisnuit, dar neamurile de pe Hartibaci, care tot veneau la mine, de la ele stiu ca se simtea”, isi aminteste nea Ion, un localnic din Copsa Mica.

Primul an cu aer curat in fiecare zi

Fabrica Sometra si-a oprit activitatea in primavara lui 2009, criza economica reducand serios comenzile transmise conducerii elene. Cu toate acestea, sustin cei de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu, conducerea fabricii a continuat planul de conformare: potrivit autorizatiei de mediu, cei de la Sometra au timp pana in 2012 sa faca investitiile necesare reducerii poluarii.

MULTIMEDIA

VIDEO evz.roVezi mai multe
Miracolul de la Copsa Mica
In fiecare zi, insa, la Copsa sunt efectuate masuratori. „In timpul derularii programului, in anul 2010, nu au aparut depasiri ale valorilor limita sau valorilor tinta pentru alti poluanti, iar situatiile de depasire la poluantii la care face referire programul s-au diminuat in anul 2010 fata de anul 2009, inregistrandu-se o imbunatatire a calitatii aerului in zona Copsa Mica-Medias”, sustin reprezentantii Regionalei de mediu.
Spre exemplu, valoarea limita anuala in cazul poluarii aerului este de 0,5 micrograme pe metru cub, iar in 2010, valorile inregistrate la Copsa au fost de 0,24 micrograme pe metru cub.
„Exista un raport european cu valorile de poluare si acolo Clujul si Oradea sunt peste Copsa Mica. Gazele de esapament le dau lor batai de cap”, se lauda Tudor Mihalache, primarul din oras. Da exemplu imprejurimile orasului, unde „e mai mult verde”. „Numai noi am plantat 400 de hectare de salcam. Am reimbogatit flora”.

Se reintorc animalele salbatice

Potrivit celor de la Mediu, poluarea agresiva de pana in 2000 a dus la reducerea animalelor din zona. „Din cauza poluarii vegetatiei si apelor, fenomen coroborat cu restrangerea suprafetelor forestiere, pana in anul 2001, o mare parte din animalele salbatice au migrat spre zone mai putin afectate si cu posibilitati mai mari de hrana si adapostire, un exemplu fiind disparitia cartitelor si aricilor si migrarea iepurilor si capriorilor”.
Primul an fara poluare a fost rapid receptat de salbaticiuni. „Scaderea in ultimii ani a poluarii cu SO2 si refacerea partiala a vegetatiei forestiere au dus la repopularea zonei cu animale: iepure, vulpe, mistret, caprior si chiar cerb. Totodata s-a remarcat reaparitia unor specii de insecte, inclusiv populatii izolate, de albine”, se mai arata in raportul amintit.

„Ii bine daca e mai curat”

Oamenii din Copsa nu tin cont de statisticile oficiale. „Io stiu un singur lucru: nu am unde sa lucrez. Am spart ce am spart la betoane pentru fier vechi, acum nici betoane nu mai sunt. Unde lucrez, ca aerul nu imi tine de foame”, se inghesuie sa explice un grup de barbati addin zona de blocuri a orasului. N-au de lucru si pot fi gasiti la aproape orice ora in fata scarii.
Mai la marginea cartierului, o batranica isi sapa gradinita. „Sincer, io am mai vazut albine. Acum, ce sa spun, ii bine, ii bine daca e mai curat. Mai mancam cu pofta rosia din gradina”, conchide femeia.
Nici faptul ca au revenit animalele salbatice nu pare sa-i incante prea mult pe localnici. „Cand au disparut iepurii? Ca, dupa ce s-o inchis Carbosimul (fabrica de negru de fum, inchisa in 1993 – n.r.), era plin de iepuri prin fabrica aia. Prindeam iepuri sa mancam duminica. Acum, io mai stiu daca e bine? Ca, ce, pot eu sa traiesc de pe urma iepurilor din camp? Io nu mai am salariu”, se plange Viorel Moldovan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *