Mircea Freisz cultiva ciuperci pentru straini

Pierderea locului de munca l-a ambitionat, iar acum a ajuns unul dintre cei mai cunoscuti producatori de ciuperci de fag din judet. Inca din copilarie Mircea Freisz mergea prin padurile Resitei impreuna cu bunicul sau pentru a culege ciuperci.cultiva ciuperci

PROFIL
Nascut: 19 aprilie 1955
Studii: Scoala de maistrii, Liceul industrial Resita
Familie: Casatorit, trei copii

Amintirea copilariei fericite a ramas mult timp aprinsa in sufletul lui Mircea. „Prima data cand am plecat cu bunicul meu dupa ciuperci a fost la varsta de sapte ani. Tin minte ca am fost plecat de acasa toata ziua si nici nu mi-am dat seama cum a trecut timpul. Era prea mare provocarea de a gasi specia comestibila”, povesteste Mircea Freisz. Pasiunea pentru astfel de excursii le-a fost transmisa si celor trei copii ai lui Mircea.

Propria afacere
Dupa ce a lucrat peste 30 de ani intr-o fosta fabrica de tunuri din Resita disponibilizarea l-a pus pe Mircea intr-o situatie mai dificila. De aici si pana la amintirea din copilarie a fost doar un simplu pas. Si astfel, distractia devenita pasiune a ajuns sa fie sursa sigura de venit. Cu ajutorul sotiei Flavia, Mircea a ajuns sa-si deschida propria ferma de ciuperci. „Mi-am dat seama ca trebuia sa fac ceva pentru a-mi intretine familia. Avand rude in strainatate am vizitat in Gemania mai multe ferme de ciuperci, iar cu sprijinul familiei am pus la Bocsa bazele unei ferme mai mici. Acest lucru se intampla prin anul 2005. Si astfel am inceput sa cultiv ciperci Pleurotus, cunoscute in popor sub numele de bureti de fag”, povesteste Mircea Freisz.

Marca traditionala inregistrata
Pentru ca afacerea s-a dezvoltat prin prisma cererii mari de produse facute la ferma de la Bocsa, Mircea a descoperit si alte modalitati prin care se pot face bani. Un bun exemplu ar fi salata de bureti de fag, facuta dupa o reteta traditionala a cehilor din Garana. „Tin foarte mult la acest proiect. Am luat reteta chiar de la oamenii care locuiesc in Garana si spre fericirea mea am si inregistrat aceasta marca traditionala. Este o salata specifica acestei zone si este facuta doar din produse naturale”, povesteste Mircea. Cu ajutorul acestei salate delicioase, Mircea a si obtinut locuri intai la numeroasele targuri de toamna organizate in tara. „Noi avem mai multe produse specifice acestei zone, dar am imprumutat intr-un fel sau altul si o reteta de sos pentru o mancare specifica italienilor”, mai povesteste Mircea. Cunoscand ambele variante de a face rost de bureti Mircea ii indeamna pe resitenii pasionati de plimbarile in natura cu scopul de a cauta si ciuperci ca cel mai sigur este sa cumpere produsele fie din magazine, fie de la comerciantii autorizati.

Intrebari si raspunsuri

Cat de greu este sa cresti buretii de fag?
Este o munca titanica pentru ca trebuie sa respecti si unele norme impuse de legislatie si in primul rand trebuie sa aduci in ferma conditii din padure. Cel mai important este sa tinem cont de calitatea aerului, lumina si caldura. Ma bucur de ajutorul familiei, mai ales al copiilor.

Care ar fi planul pe viitor in ceea ce priveste afacerea?
Pai urmatorul pas ar fi sa deschidem ceva chiar in Resita. Imi doresc cat mai repede sa rezolv actele pentru o noua ferma in zona Renk. Sa speram ca totul o sa fie in regula pentru ca resitenii sa se poata bucura de produsele noastre.

Ce-i place?
Imi place sa ascult muzica si sa-mi petrec timpul cu familia mea. Ma bucur ca am reusit sa-i atrag si pe copii in aceasta „joaca”, fiul meu Patrik fiind unul dintre cei mai atrasi de munca la ferma.

Ce nu-i place?
Nu cred ca sunt lucruri care nu-mi plac pentru ca am invatat sa ma obisnuiesc cu greutati si sa trec cu bine peste ele. Poate ca nu-mi place sa fiu mintit sau inselat de oamenii pe care ii consider apropiatii mei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *