Nucile verzi

Nucile verzi
Nucile verzi
Nucile verzi

Miezul de nuca este un aliment foarte concentrat, cu valoare energetica de 650-700 kcal/100 g, mult mai ridicata decat la alte fructe. Bogatia in vitamine si in saruri minerale constituie o sursa principala de biocompusi, necesari pastrarii echilibrului nutritional si nervos precum si unei bune functionari a muschilor si oaselor.

Nucile prezinta multiple proprietati terapeutice: nutritive, energizante, tonifiante fizic si psihic, laxative, vermifuge, emoliente si calmante.

Prezenta uleiului din nuci, foarte bogat in unii acizi grasi (linoleic, linolenic, oleic, miristic), asigura proprietati colesterolice, depurative si vermifuge.

Toate aceste componente biochimice au o mare importanta in alimentatia copiilor anemici si rahitici, a convalescentilor, a batranilor, a diabeticilor si a vegetarienilor, deoarece nucile pot inlocui carnea si contin o cantitate foarte redusa de glucide solubile, scrie ziarullumina.ro.

Nuca este un bun remediu pentru imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare, un leac minunat contra oricarei boli mintale sau a durerilor de cap. O pasta obtinuta din 6-8 nuci macinate, amestecata cu o lingura de miere poliflora, intr-un pahar cu suc natural, da un energizant de exceptie, consumat prin inghitituri mici, cu efecte in ateroscleroza si in reducerea colesterolului.

Efecte favorabile se mai constata in boli cardiovasculare, tuberculoza, diabet, diaree, paraziti intestinali, litiaza renala, enurezis si dermatoze. S-a constatat ca femeile care consuma saptamanal minim cinci nuci, atat separat cat si in diferite preparate de patiserie, vor prezenta cu 35% mai putine riscuri de a avea accidente coronariene.

In utilizari externe se recomanda tratarea ranilor infectate (furuncule, eczeme, abcese, flegmoane) cu o pasta din mieji macinati, amestecati cu faina si smantana sau iaurt gras, care se aplica de doua-trei ori pe zi pe zonele afectate. Treptat se constata o colectare a puroiului si o protejare cutanata, mai ales in caz de arsuri, insolatii si bronzare excesiva.

Este foarte indicat consumul unui pahar cu suc de fructe, in care s-au introdus cativa mieji macinati de nuca si o lingurita de miere, realizand o bautura excelenta, gustoasa si cu mare valoare energetica.

Uleiul de nuca, extras prin presarea miejilor, este indicat in alimentatia dietetica pentru prevenirea aterosclerozei coronariene, reducerea colesterolului si combaterea bronsitei cronice, a tuberculozei, constipatiei, litiazei renale, leucoreei si a parazitilor intestinali (inclusiv teniaza si toxocara). Contra aterosclerozei se iau intern cate doua linguri ulei pe zi, iar la infestarea cu paraziti intestinali se va consuma, timp de trei seri la rand, cate o salata de cartofi in care s-au pus 50 ml ulei de nuca.

La copiii rahitici si anemici, precum si la bolnavii de artrita reumatoida sau cu artroze la incheieturile dureroase, se recomanda frectii zilnice pe corp cu ulei din miez de nuca.

Preparatele pe baza de miez de nuca sunt mult folosite in cosmetica la revigorarea parului si la intretinerea tenurilor grase. Se iau doua-trei nuci mari, se piseaza uniform si se amesteca cu cateva lingurite de apa calda pana se formeaza o pasta alba; aplicata pe fata si pe decolteu se constata ca dupa masarea pielii prin miscari circulatorii apar efecte benefice de improspatare a tenului, irigarea cu sange si curatirea in profunzime, cu indepartarea stratului de celule epidermice moarte.

Uleiul de nuca este un component utilizat frecvent la prepararea sapunurilor de lux, a sampoanelor de par. Introdus intr-o alifie se aplica, de doua-trei ori pe zi, pe rani si plagi uscate.

Despre nucile verzi
Dar nucile sunt utilizate in fitoterapie si atunci cand inca sunt verzi, inainte de a ajunge la maturitate. Astfel, cojile de nuci verzi sunt foarte bogate in vitamina C (de 40 ori mai mult decat sucul de portocale sau de 10 ori mai mult decat sucul de lamai).

Preparatele din coji sunt eficiente in:
– fortifierea stomacului slabit si a intestinelor lenese;
– imbunatatirea functionarii ficatului si a tractului gastro-intestinal;
– purificarea sangelui si normalizarea consistentei sangelui ingrosat;
– tratamentul incontinentei urinare;
– tratarea infectiilor streptococice si stafilococice.

In uz extern, preparatele din coji verzi sunt utile in terapia micozelor cutanate si a pitiriazisului pe fata.

Cojile tocate se pot aplica sub forma de cataplasma contra sciaticii, a nevralgiilor dentare sau pot fi folosite la vopsirea parului.

O reteta casnica utilizeaza cojile verzi (500 g) in obtinerea unui lichior stomahic pentru convalescenti, nevralgii dentare si paraziti intestinali, dupa macerare timp de trei luni intr-un litru de rachiu. Dupa filtrare, se amesteca cu trei litri vin si se indulceste cu zahar sau cu miere de albine, intr-o cura de o luna, avand efecte in cresterea rezistentei sistemului imunitar, accelerarea metabolismului, stimularea poftei de mancare, anemie, astenie si oboseli.

Nucile verzi, recoltate inainte de Sanziene, cand pot fi intepate usor, servesc la prepararea unei tincturi sau a unui lichior foarte gustos, cu efecte in inlaturarea leneviei stomacului, in colita de putrefactie, lipsa poftei de mancare, anemie, astenie si in curatirea ficatului si a sangelui prea ingrosat. Se aleg 20 nuci mari, se curata de coaja, se taie in sferturi si se pun intr-o sticla cu gat larg cu un litru alcool de 40 de grade; dupa doua-patru saptamani de expunere la soare sau la un loc caldut, se strecoara si se adauga doua-trei cuisoare, o bucata de scortisoara, un baton de vanilie, coaja de la jumatate de portocala si 500 g zahar dizolvat intr-un litru de apa. Lichiorul se trece in sticlute de culoare inchisa si se consuma cate o lingurita plina, inainte de mesele principale, intr-o cura de o luna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *