Omorat de urs in centrul Brasovului

In padurea de pe Tampa salasluiesc 44 de ursi, desi specialistii sustin ca in aceasta zona ar trebui sa traiasca maxim 20 de exemplare
tampa ursoaica cu pui
* Vanatorii au primit aprobare pentru impuscarea ucigasului, cel mai probabil o ursoaica cu pui

Una dintre noile atractii ale Brasovului o reprezinta de ceva vreme „ursii gunoieri”. Acestia coboara periodic pe strazile orasului pentru a-si lua mancare din tomberoa-nele amplasate in diferite cartiere. Ieri, aceasta atrac-tie s-a transformat insa intr-o tragedie.
Un barbat a murit dupa ce a fost sfasiat de un urs, pe o alee din centrul Brasovului. O mare parte de vina pentru ceea ce s-a intamplat o au autoritatile locale care nu au facut nimic concret pentru a opri invazia fiarelor pe strazile orasului. Primaria si Politia, chiar si dupa ce a pierit un om, nu au luat nici o masura lasand turistii sa se plimbe pe aleea unde a avut loc atacul. Practic, tragedia se poate repeta.

Cadavrul mutilat al unui tanar a fost gasit vineri dimineata, in jurul orei 09.00, pe aleea de sub Tampa, o zona foarte populata, situata la cinci sute de metri de centrul orasului Brasov. Trupul victimei a fost descoperit de o persoana care isi plimba cainele si care a anuntat imediat Politia. La fata locului s-au deplasat mai multe echipe de anchetatori care au constatat ca barbatul a fost atacat de un urs, decedand din cauza unei hemoragii cauzate de multiple plagi muscate si sfasiate. De asemenea, legistii au stabilit ca acesta avea o alcoolemie de doi la mie. In momentul in care a fost gasit, tanarul, in varsta de 20 de ani si care era din Brasov, purta doar un sort si un tricou. Flavius Barbulescu, seful Serviciului Public pentru Gestionarea Animalelor din cadrul Primariei Brasov, a declarat, citat de Mediafax, ca exista urme clare de lupta intre victima si animal, semn ca ursul a avut un comportament deosebit de agresiv. „Am vazut cadavrul si omul era facut praf. Cred ca s-au luptat pentru ca se pare ca omul a fost tarat de animal cinci-sase metri spre padure. Din semnele pe care le-am vazut, cred ca ursul a incercat sa il ingroape, dar nu a reusit, asa ca l-a abandonat”, a spus Barbulescu.

Plimbare la locul atacului
La scurt timp dupa gasirea cadavrului, mai multe echipe de vanatori au plecat in cautarea ursului, dupa ce au primit aprobare din partea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile de a impusca animalul. Potrivit sefului Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Brasov, Petre Noaghea, „in proportie de 70% este vorba despre o ur-soaica cu pui, dat fiind compor-tamentul agresiv pe care l-a avut”. La trei ore dupa desco-perirea cadavrului, Primaria Muni-cipiului a remis un comunicat de presa in care facea apel la toate institutiile abilitate sa dispuna de urgenta masurile necesare pentru protejarea, in primul rand, a vietii cetatenilor. Interesant este insa ca in tot acest timp, Primaria si Politia din Brasov nu au luat nici o masura pentru a bloca accesul si a imprejmui zona in care a avut loc atacul, lasand turistii sa se plimbe in voie. In acest mod, viata a sute de oameni a fost pusa in pericol in conditiile in care oricand putea avea loc un nou atac.
Interesant este ca la aproximativ 50 de metri de locul atacului se afla un teren de joaca pentru copii, care era extrem de populat si ieri, dar si un parculet unde foarte multe persoane vin sa faca jogging.

„Pai ce credeti ca vine ursul acum?”
ZIUA a stat de vorba cu primarul George Scripcaru pentru a afla de ce nu a luat masuri pentru a impiedica coborarea ursilor in oras. „Nu putem face nimic. Nu putem sa punem garduri. Sunt zeci de kilometri. Ce facem? Inchidem orasul?”, ne-a spus Scripcaru. In ceea ce priveste faptul ca zona unde a avut loc atacul nu a fost inchisa nici dupa desco-perirea cadavrului, mai ales ca in apropiere se afla un teren de joaca pentru copii, edilul a precizat: „Pai ce credeti ca vine ursul acum?” George Scripcaru a mai adaugat ca va amenda Asociatia Vanatorilor pentru ca „nu si-a tinut animalele la ei acasa”.

Primaria da vina pe Ministerul Mediului
Edilul George Scripcaru arunca vina pentru incidentul de ieri in curtea Ministerului Mediului.
„De atatea ori am cerut Ministerului Mediului sa ia masurile care se impun, de fiecare data ni s-a spus ca ursii sunt animale prote-jate. Iata ca s-a intamplat o nenorocire pe care am anti-ci-pat-o, am avertizat toate institutiile responsabile ca se va intampla odata aceasta nenorocire”, a spus Scrip-caru, potrivit Realitatea Tv.
Acesta a adaugat ca autoritatile au identificat ursii care ajungeau in oras si ca au incercat sa-i relocheze in zonele muntoase. „I-au preluat si i-am transferat Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice, care avea rolul de a-i duce in Muntii Harghita. Din pacate s-a adeverit ce am spus eu si anume ca acesti ursi se vor intoarce. (…) Avem angajati care au capturat orice urs care a trecut pe domeniul public Brasov. In municipiul Brasov avem un surplus de ursi de 25 de bucati. Am cerut Ministerului Mediului sa mareasca cota de vanat si sa ia masurile care se impun. Eu ca primar am o restrictie din acest punct de vedere”, a precizat edilul, adaugand ca in prezent, in padurea de pe Tampa exista, in total, 44 de ursi, in conditiile in care specialistii sustin ca in aceasta zona ar trebui sa traiasca maxim 20 de exemplare.
Pe de alta parte, conform pur-ta-torului de cuvant al Primariei Brasov, in 26 mai George Scrip-caru s-a intalnit cu repre-zentanti ai Ministerului Mediului, ai Institutului de Cercetare si Ame-najari Silvice, ai Asociatiei Vana-torilor si Pescarilor si ai ONG-urilor in domeniu, pentru a gasi solutii de gestionare a problemei ursilor care patrund pe domeniul public si ataca oameni. La finalul intalnirii, s-a stabilit un set de propuneri si demersurile pe care le va face fiecare institutie implicata, pentru gestionarea acestei probleme. Totusi, conform unui comunicat al Primariei Brasov, municipalitatea a fost impiedicata sa aplice prevederile legale pentru apararea cetatenilor de anumite institutii. „Conform prevederilor legale, municipalitatea are obligatia de a proteja cetatenii impotriva pericolelor provocate de animale, dar in aceasta situatie suntem in imposibilitatea de a aplica aceste prevederi legale, deoarece o parte din institutiile publice interpreteaza legile de protejare a animalelor ca fiind pri-o-ritare in fata legilor de pro-tejare a oamenilor”, se arata in comunicat.

Tara celor 6000 de ursi
Romania are la ora actuala peste 6000 de ursi, fata de un optim de 4400 de exemplare. De altfel, tara noastra are cei mai multi ursi din Europa, exceptand Rusia. Directorul general din Minis-terul Mediului, Mihai Manoiu, a precizat ca ursii pot fi vanati numai cu dero-gare de la aceasta institutie.
„La nivel national, in anul 2007-2008, ministerul a eliberat 330 de derogari pentru impuscarea de ursi. La Brasov, au fost emise 45 de derogari, fiind impuscati 43 de ursi”, a spus Manoiu. Cat priveste ursii gunoieri din Brasov, mai multe institutii abilitate ale statului, precum Garda de Mediu si Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice, au monitorizat situatia si s-a constatat ca 13 ursi viziteaza orasul in cautarea hranei. „S-a decis ca ursii gunoieri sa fie relocati, in zone indepartate, pentru a nu se mai intoarce in oras, dar fara sa produca evenimente acolo unde sunt dusi. Actiunea este in curs, fiind relocati 10 ursi”, a adaugat Manoiu, care a precizat ca inca nu se stie daca ursul ucigas este unul dintre „obisnuitii” zonei sau este un nou venit. Zona Brasovului prezinta o particularitate. Pentru a atrage turistii, taximetristii au inceput sa hraneasca ursii, o vizita in Racadau, la tomberoane, fiind platita de catre turisti cu cateva sute de dolari. Metoda s-a extins si in alte zone, bucataria unui cunoscut restaurant din Sinaia fiind vizitata de ursii hraniti pana atunci de catre patronul care vroia sa-si incante clientii cu minunatele animale.

Sfaturi pentru intalnirea cu dihania

Daca vezi un pui, retrage-te, ursoaica agresiva e pe aproape. Fa zgomot in locurile fara vizibilitate. Tine mancarea in saci de plastic departe de cort. Poarta un spray cu piper, cu continut mare de copsaicin.
Blitzul aparatelor foto poate declansa atacul ursului. Daca intalnesti ursul, nu fugi, ursul va crede ca esti o prada si e mult mai rapid decat tine. Nu privi ursul in ochi, pentru ca va socoti asta un semn de agresivitate. Nu-i intoarce spatele. Retrage-te calm. Daca te ataca, aseaza-te pe sol in pozitia fetus si pune-ti mainile la ceafa. Fa pe mortul. Ursul va crede ca nu mai esti o amenintare. Respo-nsabilii cu animalele salbatice din SUA si Canada sunt de acord ca un urs hranit cu resturi de hrana provenind de la oameni este unul naravit. Acesta nu mai are frica de oameni si nu ii mai evita. Mai grav, ursii naraviti identifica oamenii ca fiind o sursa de hrana. In Wyoming, un urs gunoier este unul mort. Din aceasta cauza, au fost ucisi 33 ursi in 2001 si 11 ursi in 2002. Dupa ce s-au luat masuri stricte privind abandonarea guno-iului in parcurile Yosemite si Alber-ta, atacurile ursilor s-au redus drastic.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *