Panourile solare te ajuta sa incalzesti apa si sa scapi de o parte din costurile cu utilitatile

Panourile solare te ajuta sa incalzesti apa si sa scapi de o parte din costurile cu utilitatile

Investitia in panourile solare pentru apa calda se amortizeaza in cinci-sase ani. Dupa aceasta perioada, incalzesti apa gratis.

Folosind energia solara, prin panourile solare, putem incalzi apa si chiar intreaga locuinta, scapand de o mare parte din costurile cu utilitatile. Sistemul este utilizat in special pentru incalzirea apei.

„Pentru o casa de patru persoane sunt necesare doua panouri termice plane, de cate doi metri patrati fiecare”, potrivit lui Robert Szabo, director de vanzari la Idella. Alexandru Mirea, consultant tehnic la Habitat Energy, spune ca orice dimensionare a unui sistem de energie alternativa pleaca de la consumatori. Prin urmare, alegem numarul de panouri in functie de utilizatori, a explicat acesta, pentru EVZ.

Investitia intr-un sistem cu panouri solare fabricate integral in Germania pentru apa calda menajera, la o locuinta de patru persoane, se ridica la aproximativ 3.500 de euro, spune Robert Szabo. Se asigura garantie de 12 ani pentru panouri si de cinci ani pentru manopera.

In cazul Habitat Energy, care lucreaza cu furnizori italieni, un sistem de apa calda pentru patru persoane costa circa 2.450 de euro. Amortizarea investitiei se face in trei-sase ani.

Investitie pentru incalzire

O investitie pentru incalzirea unei case de 100 de metri patrati cu panouri cu tuburi vidate costa de la 4.000 – 5.000 de euro in sus, incluzand contravaloarea echipamentului si a manoperei.

Echipamentul cuprinde doua panouri cu tuburi vidate premium si un boiler de 500 de litri. Panourile solare nu pot prelua, insa, in intregime incalzirea casei, asa incat se va apela la un sistem dual, care sa implice si o centrala termica, ce va incalzi casa in zilele mai intunecoase sau in cele cu ninsoare, cand panourile nu functioneaza.

„Panourile solare furnizeaza caldura pentru 20, 40 sau poate chiar 50% din perioada de iarna de sase luni calendaristice. Daca factura lunara la incalzirea cu centrala urca in mod normal la circa 500 de lei, cu ajutorul panourilor aceasta poate scadea la 200-300 de lei”, spune Robert Szabo. Investitia se amortizeaza in circa 7-10 ani. Potrivit lui Alexandru Mirea, sistemele de panouri sunt avantajoase pentru case, insa nu si pentru apartamente. In cazul apartamentelor, investitia este destul de mare si greu de amortizat.

„Casa Verde”

Anul trecut, Ministerul Mediului a derulat programul „Casa Verde”, prin care se acorda o subventie de 600 de lei celor care isi montau panouri solare. Se puteau inscrie in program persoanele fizice proprietari sau co-proprietari de locuinte, cu domicilul pe teritoriul Romaniei si care nu au restante la bugetul de stat. Anul acesta, guvernantii au suspendat programul din lipsa de fonduri anuntand, insa, ca acesta va fi relansat in 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *