Pericol pentru organism

CE BEM, CE MINCAM
Amestecul de ingrediente din acest produs l-a facut pe specialistul nostru sa il interzica unor categorii foarte vaste de consumatori. Aproape toate organele pot fi afectate de ingredientele chipsurilor.

Chipsurile Viva cu gust de ardei au in compozitie „granule de cartofi, amidon din cartofi, fulgi de cartofi, faina de grau, sare, grasime vegetala, zahar, lactoza, potentiator de aroma glutamat monosodic E 621, ardei pudra 1%, tomate pudra, arome, colorant extract de ardei rosu E 160c, zer pudra, proteina vegetala hidrolizata din soia, dextroza, acidi-fiant acid lactic E 270 stabilizator fosfat tricalcic E 341(iii), antiaglomerant dioxid de siliciu E 55.” Continutul mediu in substante nutritive pentru 100 grame produs este: „proteine 5,5g, glucide 65g, lipide 23 g, valoarea energetica 489 kcal/ 2050 kj”. Producatorul ne spune ca chipsurile contin „gluten, produse pe baza de soia, produse lactate”.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare descrie produsul analizat: „chipsuri cu un profil nutritional de-ze-chi-li-brat, cu un exces de glucide cu ab-sor-btie lenta, dar si cu una rapida (za-haroza, dextroza) imprimind pro-du-sului o incarcatura glicemica ridi-ca-ta”. Din aceasta cauza pancreasul endocrin al consumatorilor poate avea de suferit din cauza ca este fortat sa secrete o cantitate mai mare de insulina. Combinarea acestor glu-ci-de cu o cantitate apreciabila de li-pide reprezinta un adevarat pericol pen-tru sanatate. Mai mult, acest amestec determina o densitate ener-get-ica foarte ridicata, 489 kcal/ 100 de grame. Chipsurile contin si aditivi alimentari din categoria stimulatorilor de gust (E 621), stabilizatorilor E 341(iii), antiaglomerantilor E 551. Fosfatii adaugati duc la dezechilibrarea balantei dintre calciu si fosfor din dieta, impiedicind fixarea cal-ciului in oase. Efectul este amplificat si de continutul ridicat de sodiu al produsului, care dezechilibreaza si balanta sodiu-potasiu cu efecte asu-pra sistemului neuromuscular si cardiac. Chipsurile contin si surse de gluten si lactoza.

Concluzii

Produsul analizat nu este recomandat copiilor, adolescentilor, supraponderalilor si obezilor, femeilor insarcinate si celor care alapteaza. De asemenea, nici suferinzii de boli cardiovasculare si cerebrovasculare, de boli neurodegenerative, de cancer, de osteoporoza si densitate osoasa scazuta, de maladii hepato-renale, de celulita si alte ma-ladii ale pielii, hipertensiune arteriala, celor cu tendinta la edeme nu sunt sfatuiti de specialistul nostru sa consume chipsurile analizate. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie din cauza continutului de gluten. Suferinzii de diabet il vor consuma numai cu avizul medicului curant. Persoanele care au intoleranta la lactoza il vor testa in prealabil, pentru a vedea care este reactia organismului.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *