Productia de petrol de sist ar putea ajunge la 12% din productia mondiala de petrol

 

Productia de petrol de sist ar putea ajunge la 12% din productia mondiala de petrol
Productia de petrol de sist ar putea ajunge la 12% din productia mondiala de petrol

– Productia de petrol de sist ar putea ajunge la 12% din productia mondiala de petrol, echivalentul a aproape 14 milioane de barili pe zi
– Surplusul de oferta ar putea reduce cotatiile internationale ale petrolului cu pana la 25-40% la orizontul anului 2035 raportat la scenariul de baza al EIA (Energy Information Administration) de 133 de dolari americani pe baril
– Nivelul PIB-ului global ar putea creste cu aproximativ 2.3% – 3.7% ( $1.7 – 2.7 miliarde raportat la nivelul curent al PIB-ului global)
– Beneficiile reducerii pretului petrolului datorita productiei petrolului de sist vor varia semnificativ in functie de tara
– Productia de petrol de sist presupune atat existenta unor oportunitati strategice semnificative, cat si provocari pentru industria de petrol si gaze si pentru guverne

Bucuresti, 18 martie 2013. Impactul petrolului de sist la nivel global ar putea revolutiona piata energetica mondiala in urmatorii zeci de ani, contribuind la o scadere semnificativa a pretului petrolului, la cresterea PIB-ului mondial, precum si la o schimbare geopolitica si a modelelor de afaceri pentru companiile de petrol si gaze, arata o noua analiza PwC.

Raportul Petrolul de sist – urmatoarea revolutie energetica examineaza scenariile care iau in calcul impactul cresterii productiei de petrol de sist asupra preturilor petrolului la nivel global si analizeaza modul in care aceste schimbari pot afecta economia si industria de petrol si gaze pana in anul 2035.

“O productie crescuta a petrolului de sist ar duce la o scadere a pretului petrolului la nivel global, fapt ce poate avea un impact major asupra evolutiei economiei globale, oferind posibilitatea de a realiza o productie mai mare de petrol, la acelasi cost. Aceste efecte se pot se pot accentua treptat pe masura ce productia de petrol de sist se extinde la nivel mondial, ducand la o crestere a PIB-ului global de aproximativ 2.3% – 3.7% in 2035. Aceasta ar echivala cu adaugarea unei economii de talia celor a Marii Britanii la PIB-ul global”, a declarat John Webster, Liderul Departamentului de Audit, PwC Romania.

“In orice caz, beneficiile economice determinate de reducerea preturilor la petrol vor varia semnificativ de la o tara la alta. In scenariile propuse de noi, marii importatori de combustibil precum India sau Japonia pot avea o crestere a PIB-ului de aproximativ 4% – 7% in 2035, in timp ce Statele Unite, Germania si Marea Britanie pot adauga PIB-ului aproximativ 2%-5%. In contrast, marii exportatori precum Rusia si Orientul Mijlociu pot fi dezavantajati pe termen lung in cazul in care nu isi vor dezvolta la scara larga propriile resurse de petrol de sist”, a adaugat Webster.

Impactul estimat asupra PIB-ului fiecarei tari, precum si per ansamblu, la nivel global, este prezentat in tabelul de mai jos.

Modificarea estimata a PIB-ului in anul 2035, conform unui scenariu de scadere cu 25%-40% a pretului la petrol ca urmare a influentei petrolului de sist

EconomieImpact estimat asupra nivelului PIB-ului in 2035
(% schimbare vs. nivelul de baza in scenariul EIA)
India4.6 la 7.3
Japonia4.2 la 6.8
SUA2.9 la 4.7
Germania2.5 la 4.7
Marea Britanie2.0 la 3.3
China1.9 la 3.0
Brazilia1.3 la 2.0
Rusia-1.2 la -1.8
Nivel mondial2.3 la 3.7

Nota: Nu detinem estimari privind impactul asupra PIB-ului in Orientul Mijlociu, insa modelul sugereaza ca deteriorarea contului curent al tarilor din aceasta regiune ar putea fi de aproximativ 4%-7% din PIB-ul inregistrat in 2035, ca urmare a scaderii pretului petrolului in scenariile alternative care includ petrolul de sist.

Sursa: Analiza PwC utilizeaza Modelul Global Econometric al Institutului National (NiGEM)

Calitatea si cantitatea bazei resurselor de petrol de sist din afara Statelor Unite sunt putin intelese si genereaza incertitudine in ceea ce priveste potentialul de dezvoltare a petrolului de sist. Studiul PwC subliniaza valoarea investitiei in intelegerea acestei noi resurse semnificative.

Analiza PwC sugereaza faptul ca productia petrolului de sist are potentialul de a se extinde treptat de la baza curenta cunoscuta in Statele Unite, crescand la aproximativ 12% din totalul productiei totale de petrol pana in 2035. Data fiind relativa lipsa de corelatie intre cererea de petrol si modificarile de pret, analiza scenariului PwC sugereaza faptul ca ar putea fi necesara o scadere cu 40% a pretului petrolului (relativa la proiectia din scenariul EIA) pana in 2035, cererea crescand suficient de mult pentru a absorbi oferta suplimentara. Cu toate acestea, scaderea pretului petrolului (relativa la nivelul de baza EIA) ar putea fi restrictionata la aproximativ 25% daca OPEC si-ar reduce productia pentru a compensa cresterea productiei de petrol de sist.

Oportunitati si provocari pentru guverne si pentru companiile energetice si clientii acestora

Raportul ia in calcul si oportunitatile si provocarile care ar putea aparea pentru actorii implicati in industria energetica, incluzand:

 Guvernele tarilor care importa petrol si care au potential de exploatare a resurselor de petrol de sist vor trebui sa inteleaga castigul economic care poate aparea de pe urma crearii de politici care sa incurajeze exploatarea acestui tip de petrol. Aceste initiative ar trebui analizate in raport cu obiectivele de mediu la nivel local si national (ex. Decarburare).

 Guvernele tarilor care se bazeaza pe exporturile conventionale de petrol vor trebui sa se adapteze la castiguri mai mici pe termen lung si/sau sa isi dezvolte propriile resurse neconventionale, incluzand petrolul si gazul de sist.

 Petrolul de sist (alaturi de gazul de sist) ar putea influenta dinamica geopolitica contribuind la cresterea independentei energetice a unor tari precum Statele Unite sau China (dar si Romania) si reducand influenta OPEC.

 Companiile de petrol vor trebui sa-si reanalizeze proiectele si portofoliile curente in raport cu scenariile care cuprind preturi mai scazute pentru petrol. De asemenea, va fi necesara ajustarea modelului de business pentru o scara mai redusa a proceselor de productie, procese care ar deveni mai standardizate in vederea extractiei petrolului de sist.

 Preturi reale mai mici decat cele asteptate pot crea beneficii pe termen lung pentru companii care se bazeaza in principal pe petrol si produse conexe (ex. produse petrochimice si plastic, industria aeronautica, transportatori rutieri, companii automotive, precum si sectorul LNG (liquefied natural gas – gaz natural lichefiat), dat fiind faptul ca preturile acestuia sunt de multe ori legate de petrol).

“Potentiala disponibilitate si accesibilitate a unor resurse semnificative de petrol de sist, precum si efectul unei productii crescute asupra pretului global al petrolului, au implicatii care se extind mult dincolo de industria petrolului. Petrolul de sist are potentialul de a reprofila economia globala, contribuind la cresterea nivelului de securitate energetica, cresterea independentei si accesibilitatii pe termen lung. Cu toate acestea, beneficiile trebuie sa fie contrabalansate prin obiective de mediu mai ample, atat la nivel local, cat si la nivel global. Schimbarile subsecvente in cadrul politicilor si regimurilor de reglementare vor avea, fara indoiala, efecte rasunatoare asupra producatorilor si consumatorilor. Implicatiile cresterii cantitatii de petrol de sist vor fi resimtite de-a lungul lantului valoric. Alegerile bazate pe unele previziuni pe termen lung care indica o crestere constanta a pretului petrolului ar trebui probabil reanalizate in toate sectoarele conexe”, a concluzionat Webster.

Despre raport:

1. Petrolul de sist, la fel ca si gazul de sist, reprezinta o resursa obtinuta prin forare orizontala si hidrofractura, sau ‘fracking’. Acest tip de petrol se mai numeste si petrol usor (light tight oil). Bazandu-ne pe dovezile detinute pana in prezent, putem spune ca resursele de petrol de sist sunt vast raspandite la nivel global, asa cum se prezinta si in cadrul raportului.

2. Analiza scenariului PwC porneste de la o referinta de baza a proiectiei realizate de catre Energy Information Administration (EIA), care indica faptul ca pretul petrolului va creste la aproximativ $133 pe baril pana in anul 2035 (exprimat in termeni reali, ajustati pentru inflatia generala a preturilor din Statele Unite). Aceasta proiectie EIA presupune o proiectie a unei productii minime de petrol de sist si o cerere din ce in ce mai crescuta din partea Chinei si a altor economii emergente. Analiza scenariului PwC sugereaza ca o crestere a productiei de petrol de sist ar putea conduce la un pret real al petrolului de aproximativ $83-100 pe baril in 2035 (cu aproximativ $33-50 mai putin pe baril comparat cu proiectia EIA, echivalentul unei scaderi relative a pretului cu aproximativ 25-40%).

Despre PwC

Firmele din reteaua PwC ajuta organizatiile si indivizii sa creeze valoarea de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 158 de tari cu aproape 180.000 de specialisti determinati sa ofere servicii de calitate de audit, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.com/ro

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica separata. Va rugam sa accesati pagina de internet www.pwc.com/structure pentru mai multe detalii.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *