Portocale rosii cu azorubina

CE BEM, CE MANCAM – E 122 este cancerigen
Pentru a face portocalele mai rosii decat sunt, producatorul a adaugat un colorant care este extrem de nociv pentru sanatate. Azorubina este o substanta chimica de sinteza asociata cu o serie de boli.

Sucul de portocale rosii Bravo are in compozitie: „apa, zahar max 10%, concentrat de suc de portocale rosii, suc de portocale rosii, concentrat de suc de portocale, acidifiant: acid citric (E 330), vitamina C (E300), arome, agent de colorare: carmoizina (E122)”. Cu toate acestea producatorul ii face o descriere din care reiese ca este un produs foarte sanatos: „bautura necarbonatata de portocale rosii, cu vitamina C, cu adaos de zahar, continut de fruct: min. 30%, suc de fructe obtinut din concentrat de suc de portocale rosii, suc de portocale rosii, concentrat de suc de portocale”. Valoarea energetica pentru 100 de grame de suc este de 45,8 kcal/194.8 kJ, aducand organismului proteine 0.21 g, glucide 10.86 g, grasimi mai putin de un gram de vitamina C 30 mg.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat dupa ingredientele pe care le contine: „bautura necarbonatata obtinuta din concentrat de suc de portocale rosii si adaos de zahar rafinat (zaharoza), cu index glicemic foarte ridicat, acidifianti E 330, E 300 si colorant rosu artificial azoic azorubina (camroizina) E 122”.

Colorantul azorubina este asociat cu sindromul ADHD (hiperactivitate si deficienta de concentrare) si de asemenea poate provoca urticarie si edem persoanelor sensibile. Acest colorant azoic de sinteza are potential cancerigen datorita posibilitatii de formare a aductilor de ADN. Desi produsul are densitate calorica mica, 45,8kcal/ 100g, consumat in cantitati mari, spre exemplu un litru, aduce un aport de 100g zahar rafinat si 458 kcal, obligand pancreasul sa secrete o cantitate mare de insulina, ne atrage atentia specialistul nostru. Trebuie sa tinem cont intotdeauna de faptul ca un suc pe baza de fructe sau legume nu este echivalent cu fructul sau leguma cruda neavand beneficiile acestora.

CONCLUZII. Problema acestei bauturi este prezenta colorantului azoic de sinteza azorubina E 122. Din cauza aceasta, specialistul nu il recomanda femeilor insarcinate si care alapteaza, copiilor, supraponderalilor si obezilor, celor cu sindrom ADHD, alergicilor, astmaticilor, celor cu afectiuni dermatologice. Bautura analizata contine o sursa de zahar ascuns, de care trebuie tinut cont pentru a nu se depasi o doza mai mare de aproximativ 60 de grame/zi din toate alimentele pentru o persoana sanatoasa. Diabeticii il vor consuma numai cu acordul medicului curant.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *