Grasimile trans (TFA) pot proveni atat de la alimente naturale - branzeturi, carne de porc, dar pot fi produse si in mod industrial.
Potrivit primului test din Europa care compara aceste doua tipuri de grasimi a reiesit ca ele nu sunt identice ca efecte. Studiul arata ca nu toate grasimile trans de pe piata alimentara sunt la fel de nocive pentru sanatatea noastra. Desi o cantitate de grasimi se gaseste in mod natural in lactate si produse din carne, marea majoritate este formata din hidrogenarea partiala a uleiului vegetal care devine semisolid pentru o varietate de aplicatii culinare. TFA sunt cautate de industria alimentara datorita rezistentei lor si a stabilitatii aromei si au inlocuit grasimile in stare lichida si uleiul din mai multe preparate. Totusi, studiile efectuate pana acum au aratat ca grasimile acide trans pot determina cresterea inflamatiilor care determina disfunctii ale unor tesuturi si de asemenea pot cauza boli cardiovasculare. Testul realizat in Europa arata insa ca nu toate grasimile se comporta la fel si ca diferentele sunt mult mai accentuate in cazul femeilor decat la barbati. Un cercetator din cadrul Asociatiei Europene a Producatorilor de Lactate (EDA) a declarat ca nu exista nici un studiu care sa demonstreze ca grasimile trans sunt nocive si ca cele efectuate pana in prezent arata tocmai contrariul.
In afara de detaliile in ceea ce priveste etichetarea alimentelor, cea mai importanta problema legata de siguranta alimentara este identificarea modalitatii de reducere a continutului de grasimi industriale, cea mai simpla cale fiind inlocuirea lor cu grasimi grase nesaturate. Guvernul danez si Departamentul de Sanatate Publica din New York au luat masuri de limitare a continutului de grasimi trans din alimente.
Sursa: Jurnalul National