Proceduri standard de licitatii pe fonduri UE

Proceduri standard de licitatii pe fonduri UE

Guvernul propune adoptarea unei documentatii standard pentru licitatiile privind atribuirea contractelor cu fonduri UE in domeniul mediului.

Anuntul a fost facut de prim-ministrul Emil Boc. Potrivit acestuia, documentele standard adoptate prin hotarare de Guvern vor simplifica procedurile de organizare a licitatiilor si de atribuire a contractelor. Executivul va adopta insa in forma finala procedurile standard dupa consultarea Comisiei Europene. „Dorim sa avem si o consultare cu Comisia Europeana, astfel incat aceasta procedura sa fie dupa aceea obligatorie pentru toate autoritatile si recunoscute de UE, in sensul ca licitatiile care se organizeaza sa fie in concordanta cu legislatia nationala si acquis-ul comunitar”, a precizat premierul. Acesta a declarat ca standardizarea procedurilor va reduce timpul accesarii fondurilor europene si va spori transparenta si legalitatea in acest proces.

Analiza Reuters: Pretul graului va creste si din cauza inundatiilor din Australia

Inundatiile catastrofale din Australia afecteaza exportul cerealelor si proviziile de grau ale planetei. Din aceasta cauza, analistii vorbesc despre cresterea preturilor la alimente in viitorul apropiat. Un raport al Agentiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie, publicat saptamana trecuta, arata ca preturile alimentelor, la nivel mondial, au atins niveluri record in luna decembrie. De asemenea, documentul avertizeaza ca preturile pentru cereale ar putea creste in continuare, fapt care se asteapta sa fie subliniat si de raportul guvernului Statelor Unite pe aceasta tema. In acest moment, tari mari precum China, India si Brazilia se lupta cu inflatie de doua cifre, la alimente. Pe langa toate aceste probleme, acum si Australia, unul dintre cei mai mari exportatori de grau din lume, a oprit comertul cu cereale prin portul Fisherman Island, din statul Queensland, dupa inundatiile catastrofale. In plus, ploile torentiale si apele revarsate au distrus majoritatea culturilor. Preturile la grau au crescut cu 47 % anul trecut, la porumb cu mai mult de 50 %, iar la soia cu 34 %.

Studiu: Planeta se va confrunta cu cea mai mare topire a ghetii pana in 2100

Incalzirea globala ar putea face sa dispara trei sferturi din ghetarii Muntilor Alpi pana in 2100. In acelasi timp, nivelul marii ar putea creste cu patru metri pana in anul 3000, prin topirea ghetii din vestul Antarcticii. Concluziile apartin unor studii publicate recent de revista Nature Geoscience si preluate de presa din intreaga lume. Una dintre cercetari avertizeaza ca suprafata ghetii va scadea cu 15 pana la 27 % in volum, pana in anul 2100. Noua Zeelanda ar putea pierde 72 % din ghetarii sai iar Alpii din Europa – 75 %. In vestul Canadei si in Statele Unite ale Americii, 50 % din suprafata ghetarilor ar putea disparea pana in 2100, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra rezervelor de apa, mai arata studiile. Geofizicienii de la Universitatea din Alaska au facut aceste calcule dupa ce au studiat extrase din registrele cu informatii despre evolutia a mai mult de 300 de ghetari intre anii 1961 si 2004.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *