Proiectul Natura 2000, model pentru zone similare din UE

Proiectul Natura 2000, model pentru zone similare din UE

Proiectul Natura 2000, model pentru zone similare din UE

Agentia pentru Protectia Mediului (APM), in parteneriat cu Directia Silvica Mures au anuntat, joi, finalizarea proiectului de reconstructie ecologica a habitatelor prioritare din situl Natura 2000 Calimani-Gurghiu, in valoare de 941.620 euro, prin care au fost introduse metode inovatoare de reconstructie ecologica care vor fi adaptate pentru zone similare din Uniunea Europeana.

Scopul proiectului ‘Asigurarea unei stari favorabile de conservare pentru habitatele prioritare din Sitului de Importanta Comunitara Calimani-Gurghiu’, finantat prin componenta Natura si Biodiversitate a programului LIFE+ al Comisiei Europene, a fost reconstructia ecologica a habitatelor din acest sit, care au fost afectate de interventia omului.

‘Proiectul a combinat masurile consacrate de reconstructie ecologica a trei tipuri de habitate naturale de interes comunitar cu metode demonstrative si inovatoare ce vor constitui noi modele pentru zone similare din Uniunea Europeana. In cadrul primului obiectiv – Reconstructia ecologica a habitatelor a jnepenisuri (Pinus mugo) cu bujor de munte (Rhododendron myrtifollium)- actiunile au constat in producerea si plantarea a 92 000 de puieti de Pinus mugo (jneapan), a 500 exemplare de de Pinus cembra (zambru), pe o suprafata de 30 de hectare din Masivul Retitis – Parcul National Calimani si lucrari de ajutorare a regenerarii bujorului de munte (Rhododendron myrtifollium) pe o suprafata de un 1,5 hectare. Al doilea obiectiv al proiectului a prevazut restaurarea a 198 hectare din habitatul 6230* – pajisti montane de Nardus, bogate in specii pe substraturi silicioase, aflate in zone inalte subalpine a Muntilor Calimani si reconstructia ecologica a 111,66 hectare de pajisti ale aceluiasi habitat in zone mai joase din Muntii Gurghiului – zona Sovata’, se arata intr-un comunicat de presa al Agentiei pentru protectia Mediului Mures.


Potrivit documentului, obiectivul a fost atins in urma implementarii actiunilor prevazute, pe intreaga suprafata, si anume pasunatul extensiv cu ovine, pasunatul controlat cu vite, pasunatul intesiv-controlat cu cabaline, cosirea manuala a vegetatiei existente si indepartarea materialului vegetal rezultat, extragerea manuala a exemplarelor de Veratrum album (stirigoaie) si Picea abies (molid).

‘Rezultatele obtinute, ca urmare implementarii acestor masuri de management au fost reducerea abundentei speciilor nedorite/invazive din structura pajistilor, cresterea abundentei speciilor edificatoare, cresterea bogatiei specifice a pajistilor, cresterea valorii furajere si modificarea statutului de conservare a habitatului din foarte degradat in relativ favorabil/favorabil. Al treilea obiectiv al proiectului a prevazut refacerea a 12,5 hectare din habitatul 91E0* paduri aluviale cu Alnus glutinosa si Fraxinus excelsior, in Defileul Muresului Superior. Actiunile au constat in eliminarea salcamului (Robinia pseudoacacia) din sectorul Bistra Muresului – Ciobotani si plantarea succesiva, timp de trei ani, a 19 500 de puieti de Alnus glutinosa (Anin negru). In urma monitorizarilor efectuate s-a constatat un grad de reusita de 89% din puietii plantati si modificarea statutului de conservare a habitatului din foarte degradat in favorabil/relativ favorabil’, mai precizeaza APM Mures.

Din document mai reiese ca ultimul obiectiv asumat a fost implicarea publicului larg in activitatile de refacere a naturii afectate.

In urmatorii cinci ani, in cadrul unui proiect After Life, Agentia pentru Protectia Mediului Mures, Directia Silvica Mures, Administratia Parcului National Calimani si Administratia Parcului Natural Defileul Muresului Superior vor desfasura activitati de monitorizare a celor trei habitate reabilitate, astfel incat acestora sa le fie asigurata starea favorabila de conservare.9 Mai 2014 - Sursa: Punctul.roArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016