ANRE: Romania are un potential imens pe biomasa si energie hidro

0
432
ANRE: România are un potenţial imens pe biomasă şi energie hidro
ANRE: Romania are un potential imens pe biomasa si energie hidro
ANRE: Romania are un potential imens pe biomasa si energie hidro

Romania are un potential imens in ceea ce priveste biomasa si energia hidro, poate mai mare decat cea eoliana si fotovoltaica, iar puterea instalata in centrale bazate pe biomasa s-a dublat in acest an, pana la 70 MW, spune Zoltan Nagy, membru in Comitetul de Reglementare din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

„Avem de aproape sase ani Legea 220 si o schema functionala din 2011. Printre toate resursele regenerabile, energia eoliana si fotovoltaica au dominat piata si au vaduvit celelalte domenii de atentia cuvenita. Romania are un potential imens in ceea ce priveste biomasa si energia hidro, poate mai mare decat cea eoliana si fotovoltaica. Am pornit in 2011 cu aceasta schema de sprijin cu mari sperante, dar constatam ca este pe cale sa se creeze o bula care se va sparge. S-au construit 2.500 MW pe eolian si 1.200 pe fotovoltaic, dar mai nimic pe hidro sau pe biomasa. In ceea ce priveste biomasa, avem in prezent 70 MW instalati in centrale, dublu fata de anul trecut, dar foarte putin, totusi, Deocamdata, nu exista o piata a acestui tip de centrale”, a afirmat Nagy.

Potrivit datelor Transelectrica, proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totala de 4.728 de MW la finele lunii martie. Conform Eurostat, Romania ocupa in 2012 locul opt intre statele membre ale UE dupa ponderea energiei obtinute din surse regenerabile in consumul final brut.

Sursele regenerabile de energie sunt considerate, potrivit comunicatului Eurostat, cele solare, termale si fotovoltaice, hidro, eoliene, geotermale si biomasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.