Proiectul pentru deseuri in Sibiu, la 6% in loc sa fie gata

Proiectul pentru de?euri, la 6% în loc s? fie gata
Proiectul pentru deseuri, la 6% in loc sa fie gata
Proiectul pentru deseuri, la 6% in loc sa fie gata

Unul dintre cele mai mari si importante proiecte cu finantare europeana ale judetului Sibiu, cel pentru managementul deseurilor, este extrem de intarziat, iar Consiliul Judetean a recurs la o situatie de compromis ca sa nu piarda finantarea. Firma principala, din asocierea care a castigat licitatia pentru constructia a doua statii de sortare si inchiderea depozitelor neconforme, a intrat in insolventa. Contractul va continua schimband liderul asocierii.

Lucrari de 46 milioane lei
In primavara anului trecut, Consiliul Judetean a semnat contractul de lucrari, proiec­tare si executie, pentru in­stalatii de tratare si inchi­derea depozitelor neconfor­me din judet, cu asocierea de firme Confort – Finara Consult Timisoara, casti­gatoa­rea licitatiei, iar firma Confort a primit un avans de 10 la suta din aceasta suma.
Intre timp, lucrarile nu s-au miscat aproape deloc, desi contractul prevedea executia unei statii de sortare in localitatea Sura Mica, construirea a doua statii de compostare la Sura Mica si Tarnava si inchiderea depozitelor neconforme din Agnita, Avrig, Cisnadie, Remetea – Sibiu si Talmaciu.
„Antreprenorul a demarat lucrarile de constructie la patru amplasamente din totalul de sapte si anume: Agnita, Avrig, Remeta si Sura Mica. (…) Pana la data de 30.10.2012, Antreprenorul a realizat doar 6% fata de 50% cat era prevazut in contract si in graficul de executie aprobat”, se arata intr-o informare prezentata consilierilor judeteni in ultima sedinta ordinara.

Proiect blocat
La finalul anului trecut, Consiliul Judetean Sibiu a fost instiintat de faptul ca societatea Confort a intrat in insolventa.
Initial, CJ a incercat sa denunte contractul si sa renunte astfel la asocierea Confort – Finara, insa ar fi urmat un proces care s-ar fi intins pe durata a cativa ani, iar judetul ar fi pierdut finantarea europeana.
Consilierii judeteni au fost de acord cu solutia propusa de CJ, aceea de a continua contractul cu aceeasi asociere de firme, dar cu schimbarea liderului, adica inlocuirea societatii Confort cu Finara.
„Continuarea executarii contractului de lucrari cu Asocierea S.C. Confort S.A. – S.C. Finara Consult S.R.L. are ca avantaje demararea lucrarilor intr-un timp relativ scurt, care exclude riscul pierderii finantarii din acest motiv; recuperarea avansului; pastrarea conditiilor contractuale din oferta tehnica si oferta financiara stabilite prin procedura de achizitie publica efectuata; evitarea organizarii unei noi proceduri de achizitie publica; mentinerea Proiectului Tehnic si a Proiectului Tehnologic elaborate si garantarea investitiilor de catre Asociere prin emiterea de polite de garantare valide”, se arata in raportul CJ.

22 milioane euro, valoarea totala
Proiectul „Sis­tem de management integrat al deseurilor in judetul Sibiu”, derulat de Consiliul Jude­tean, are o valoare de 22.682.591 euro fara TVA, din care contributia UE – 16.053.714 euro.
Proiectul prevede achizitia echi­pamentelor de colectare – containere si unitati de compostare in gospodarii, construirea unei linii de sortare cu o capacitate de 20.000 t/an si a doua statii de compostare cu capacitati de 15.000 t/an si 7.000 t/an, la Sura Mica si Tarnava, inchiderea si reabilitarea a cinci depozite urbane necon­forme, masuri de crestere a gradului de constientizare a publicului in vederea redu­cerii cantitatii de deseuri, separarea materialelor reci­cla­bile la sursa, precum si asistenta tehnica si super­vizarea lucrarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *