Protestul stiuletilor: „Biroul Monsanto este la Ministerul Agriculturii”

Protestul stiuletilor: "Biroul Monsanto este la Ministerul Agriculturii"

Doi activisti deghizati in stiuleti de porumb au protestat in astazi impotriva ministrului Stelian Fuia pe trotuarul din fata cladirii Ministerului Agriculturii. Protestatarii i-au reprosat lui Fuia ca sustine organismele modificate genetic (OMG), din aceasta cauza fiind incompatibil cu functia de ministru.

Noul sef de la Agricultura a ocupat in trecut mai multe functii executive in cadrul companiei americane Monsanto, unul dintre cei mai mari jucatori la nivel mondial de pe piata OMG. Dupa doar doua ore de protest cei doi activisti au fost ridicati de jandarmi.

„Biroul Monsanto este la Ministerul Agriculturii. Monsanto este cel mai mare producator la nivel mondial de OMG iar prezenta lor ii distruge pe micii producatori locali. Agricultura sustenabila se poate face doar cu ajutorul producatorilor mici”, a spus Bogdan Buta, director executiv al Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic, o organizatie non-guvernamentala din Cluj, referindu-se la faptul ca noul sef de la Agricultura ar reprezenta in continuare interesele grupului american.

Acestea nu sunt primele acuze pe care activistii i le aduc lui Stelian Fuia. In urma cu o luna Coalitia pentru Mediu din Romania, o organizatie care reuneste mai multe grupari ecologiste, a anuntat ca se opune desemnarii lui Fuia in functia de ministru al agriculturii tot ca urmare a asocierii in trecut cu Monsanto.

Inainte de a fi ministru Stelian Fuia a ocupat mai multe pozitii de management in business-uri din agricultura. La Monsanto Stelian Fuia a lucrat timp de sapte ani, ocupand mai multe pozitii in conducerea producatorului american de seminte agricole atat in Romania, cat si in cadrul filialei de la Bruxelles a producatorului. Ulterior, Fuia a pus bazele producatorului de biocombustibili Procera Agrochemicals.

Folosirea organismelor modificate genetic este un subiect controversat printre agricultori, ecologisti si factorii de decizie. Opozantii OMG spun ca marile corporatii forteaza fermierii sa cumpere semintele la pachet cu pesticidele in fiecare an.

„Producatorul nu mai detine porumbul pentru ca Monsanto are patent pentru samanta. Fermierii sunt obligati sa achizitioneze in fiecare an seminte si pesticide de la Monsanto in timp ce in mod normal ar putea folosi seminte de la recolta precedenta”, a subliniat Bogdan Buta, care a precizat ca ii cere demisia ministrului.

De celalalta parte Mihaela Vasile, public affairs specialist in cadrul Monsanto Romania a spus ca „oamenii sunt liberi sa protesteze. Este dreptul fiecaruia, este o tara libera”.

Monsanto avea la sfarsitul anului 2009 afaceri in Romania de 35 de milioane de euro si 120 de angajati. Compania nu si-a depus bilantul in 2010. Compania detine pe plan local o fabrica de seminte in judetul Ialomita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *