Reabilitarea cladirilor publice, urmatoarea provocare in eficienta energetica

Reabilitarea cladirilor publice, urmatoarea provocare in eficienta energetica
Reabilitarea cladirilor publice, urmatoarea provocare in eficienta energetica
Conform Directivei UE nr. 27/2012 privind eficienta energetica, incepand cu 1 ianuarie 2014, fiecare stat membru trebuie sa se asigure ca 3% din suprafata totala a cladirilor incalzite si/sau racite detinute si ocupate de administratia sa centrala se renoveaza anual pentru a indeplini cerintele minime in materie de performanta energetica stabilite pe baza articolului 4 din Directiva 2010/31/UE. Practic, de la 1 ianuarie 2014 si pana la 31 decembrie 2020, fiecare tara trebuie sa faca economii in fiecare an de 1,5% din volumul vanzarilor anuale de energie catre consumatorii finali.

„Efectele Directivei UE nr. 27/2012 se pot simti chiar din acest an printr-o intensificare a cererii de materiale de constructii pentru termosisteme, dar, in mod sigur, raportandu-ne strict la efectele directivei in cauza, un efect mai puternic se va simti de-abia din 2015. Procentul de 3% care reprezinta numarul minim de cladiri ale administratiei publice care trebuie reabilitate termic este un procent prea mic si, bineinteles, nu poate redresa un sector de constructii aflat intr-o evolutie liniara, cu influente de contractie”,spune Cezar Margine, responsabilul de marketing al Tassullo in Romania, citat de Green Report.

Potrivit acestuia, daca am corobora aceasta directiva cu necesitatea de reabilitare termica a cladirilor de locuinte (reabilitare facuta de primarii, individual sau pe fonduri europene, n.r.), observam ca acest numar de cladiri este foarte mare si poate face diferenta care va reprezenta o redresare a sectorului de constructii.

Din datele colectate de compania Xella reiese ca 8% din cladirile din Romania nu pot fi reabilitate termic decat de la interior, din considerente care tin de protejarea fatadelor unor cladiri. In aceasta categorie intra tocmai aceste cladiri publice, precum si un numar important de imobile cu valoare istorica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *