Reducerea risipei de alimente, campanie de educare in randul consumatorilor romani

Click pentru marire

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania va lansa, vineri, in parteneriat cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) o campanie de educare si informare a consumatorilor cu privire la reducerea risipei in domeniul alimentelor, in conformitate cu practicile europene.

La inceputul acestui an, Parlamentul European a adoptat o rezolutie in care solicita masuri urgente pentru reducerea la jumatate a risipei de alimente, in conditiile in care in Uniunea Europeana 79 de milioane de persoane traiesc sub limita saraciei, iar 16 milioane isi primesc mancarea de la asociatii caritabile.

Eurodeputatii au sustinut ca este nevoie de o strategie coordonata care sa combine masuri la nivel european si national, pentru a imbunatati eficienta lanturilor de furnizare si consum a alimentelor, pentru fiecare sector si a aborda de urgenta problema risipei de alimente.

Pentru a reduce drastic pana in 2025 risipa de alimente, trebuie sa fie lansate campanii de sensibilizare atat la nivel european, cat si national, pentru a informa publicul cum sa evite irosirea alimentelor. Statele membre vor trebui sa introduca cursuri in unitatile de invatamant, care sa explice cum trebuie pastrate, gatite si aruncate la gunoi alimentele si, de asemenea, sa faca schimb de experienta in acest sens.

Pentru a promova ideea aplicarii principiului durabilitatii in domeniul resurselor de hrana, PE a propus ca anul 2014 sa fie desemnat „An european impotriva risipei alimentelor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *