Romania intensifica eforturile de reducere a emisiilor

art_163556_1.jpgFinMedia, alaturi de partenerii sai KDF Energy, Vertis Enviromental Finance, Casa Romana de Compensatie si Schoenherr si Asociatii, a organizat joi, 29 octombrie, seminarul cu tema „Investitii verzi in domeniul energetic”. In cadrul celor doua sesiuni de dezbateri ale evenimentului, participantii au analizat problemele legate de tranzactionarea unitatilor ale cantitatii atribuite (AAU) Romaniei prin Protocolul de la Kyoto, piedicile in finalizarea acestui proces si beneficiile pe care le va aduce, solutii de stocare a CO2, masuri de reducere a emisiilor, retehnologizarea sistemelor energetice, comercializarea certificatelor de carbon si alte aspecte conexe.

Investitii de mediu de 1 mld. de euro, puse sub semnul intrebarii

Romania risca sa piarda peste un miliard de euro destinati investitiilor de mediu, cu precadere pentru reducerea gazelor cu efect de sera, a subliniat Cirstiana Ion, director al Directiei Infrastructura Calitatii si Mediului, din cadrul Ministerului Economiei. Aceasta suma este corespunzatoare vanzarii de catre tara noastra a drepturilor pentru emisia a 200 milioane tone CO2 din cele 350 de milioane de tone ce i-au fost atribuite prin Protocolul de la Kyoto. Motivul este nefinalizarea de catre tara noastra a cadrului legislativ privind tranzactionarea lor, precum si valorificarea sumelor obtinute, cele doua componente ale schemelor de investitii verzi. Aceste scheme impun ca tranzactionarea de unitati ale cantitatilor atribuite (AAU), care exprima cantitatea de emisii, sa fie conditionata de utilizarea sumelor obtinute in investitii pentru reducerea gazelor cu efect de sera. „Din vanzarea execedentului nostru de AAU-uri pe perioada 2008-2012, Romania ar putea obtine peste un miliard de euro. Pana in acest moment insa nu exista un cadru legislativ care sa ne permita sa tranzactionam unitati ale cantitatilor atribuite. Trebuie sa dezvoltam cadrul juridic de reglementare, pentru ca partenerul de tranzactionare sa aiba certitudinea ca vom investi acesti bani in proiecte de mediu.”, a declarat Cristiana Ion.

Energie „curata” prin metoda de stocare geologica a CO2

Claudia Tomescu, seful colectivului Schimbari Climatice din cadrul Institutului de Studii si Proiectari Energetice, a subliniat importanta dezvoltarii capacitatilor de captare si stocare geologica a CO2 (CCS), in contextul obiectivului Uniunii Europene de reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2020. „Aplicarea tehnologiei de captare si stocare geologica a CO2 va permite functionarea industriei, fara afectarea sa, concomitent cu reducerea impactului industriei asupra schimbarilor climatice”, a declarat Tomescu.

Directiva europeana privind stocarea geologica de CO2 prevede ca centralele noi cu o putere de peste 300 MW sa incorporeze astfel de capacitati. Uniunea Europeana va aloca 7-12 miliarde de euro pentru dezvoltarea de proiecte demonstrative CCS, iar pana acum 6 companii europene producatoare de energie, toate funtionand pe carbune, precum si un producator de otel, s-au inscris in acest program. In acest context, Claudia Tomescu a subliniat oportunitatea promovarii unui proiect demonstrativ CCS in Romania la un bloc energetic nou functionand pe lignit, prin apelarea la finantarea UE din NER Pool – 300 UEA.

Ionel Ilie, seful Departamentului de Management Energetic din cadrul Complexului Energetic Craiova, a precizat ca se doreste realizarea la Craiova a unui grup modern, care sa fie dotat cu capacitati de stocare si captare geologica a CO2. De asemenea, a aratat domnia sa, Complexul Energetic Craiova a facut pasi importanti in reducerea emisiilor cu efect de sera.

Energia „verde”, in orizontul lui 2020

Un element important in strategia de reducere a cantitatilor de emisii a sectorului energetic il reprezinta dezvoltarea capacitatilor de producere a energiei „verzi”. Directiva europeana privind promovarea utilizarii de energie din surse regenerabile prevede ca, pana in 2020, 20% din consumul brut de energie la nivelul UE sa fie energie „verde”. In cadrul acestui program, cota impusa Romaniei este de 24%. „La nivel national, cota de energie verde asumata voluntar de Romania este de 38%, semnificativ mai mare decat cea impusa de UE. Tara noastra are un potential de energie verde consistent si exista toate premisele sa atinga acel 24%”, a declarat Monica Constantin, avocat in cadrul firmei de avocatura Schoenherr si Asociatii.

In acest context, Magda Stoian, seful Serviciului de Control al Poluarii si Protectiei Atmosferei, din cadrul Directiei Controlul Poluarii si Evaluare a Ministerului Mediului, a evidentiat importanta accesarii fondurilor europene in realizarea unor proiecte de mare amploare. „Consider ca experienta pe care Ministerului Mediului a avut-o in atragerea de fonduri europene, prin proiectele privind reabilitarea unor sisteme municipale de termoficare este foarte utila. Romania nu poate sa realizeze proiecte importante singura, dar avem posibilitatea de a fi puternic ajutati de banii europeni. Trebuie insa sa invatam sa accesam fondurile europene. Procedurile sunt foarte stricte si trebuie sa fim capabili sa scriem proiecte, sa le promovam si sa le sustinem, sa le implementam si la finalul proiectului sa ajungem sa nu fim nevoiti sa returnam fondurile”, a declarat oficialul Ministerului Mediului.

O noua abordare pentru atingerea obiectivelor 3×20

Obiective europene pentru o energie mai „curata”, cu tinta 2020, prevad reducerea cu 20% emisiilor de gaze cu efect de sera, cresterea cu 20% a proportiei energiei regenerabile si cresterea eficientei energetice pentru a economisi 20% din consumul de energie primara. „Romania se va confrunta cu dificultati serioase in atingerea acestor obiective”, a apreciat Otilia Nutu, consultant pe energie si infrastructura in cadrul Bancii Mondiale.

Potrivit unui studiu prezentat de reprezentantul Bancii Mondiale, numai efortul de finantare pentru indeplinirea acestor obiective de catre Romania este estimat la 12,5 miliarde de euro. Este astfel nevoie de o abordare integrata, care impune o solutie institutionala pentru coordonarea eforturilor de reducere a emisiilor, care sa ofere asistenta tehnica pe proiecte, garantii si cofinantare, finantare complementara pentru proiectele municipale si monitorizare de indicatori.

Se formeaza o piata autohtona pentru tranzactionarea certificatelor de emisii

Principalul instrument de lupta al Uniunii Europene impotriva incalzirii globale este alocarea certificatelor de emisii, alocate fiecarei industrii in functie de limitele de dioxid de carbon pe care acestea au permisiunea sa le emita, in raportul un certificat pentru o tona de CO2. Pentru intervalul 2008-2012, Romania are alocate aproape 380 de milioane de certificate. Este nevoie astfel de o piata de tranzactionare a acestor certificate si la nivelul nivelul tarii noastre, pentru o alocare eficienta a lor. O astfel de piata va fi organizata de Bursa Monetar Financiara si de Marfuri de la Sibiu, iar garantarea si decontarea tranzactiilor va fi facuta de Casa Romana de Compensatie (CRC). Potrivit directorului executiv al CRC, Toma Dosteteanu, aceasta piata va functiona incepand de luna viitoare.

„In lipsa unei piete organizate a certificatelor de carbon, instalatiile cuprinse in planul national de alocare pot fi penalizate in cazul in care isi vor depasi cota alocata anual, iar cele care dispun de un surplus de certificate nu le pot valorifica eficient. Solutia pentru evitarea penalizarilor pentru unii si a pierderilor pentru ceilalti este tocmai achizitionarea, respectiv vanzarea de certificate pe o piata organizata”, a declarat Dosteteanu.

La randul ei, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) are in vedere introducerea unei platforme de tranzactionare a certificatelor. „Tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera trebuie sa fie realizata in cadrul unor piete cu experienta si expertiza in domeniu si care sa dispuna de o infrastructura performanta si eficienta din punct de vedere al costurilor”, a declarat Adrian Manaila, membru al Consiliului BVB.

„Mecanismele de comert cu emisii sunt un mijloc, nu un scop”, a atras atentia Ionus Purica, expert in energie si mediu in cadrul Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane. „Certificatele de emisii nu sunt facute pentru a crea o piata de tranzactionare a certificatelor. Piata de tranzactionare a certificatelor este mijlocul prin care industria si economia sunt impinse catre reducerea emisiilor”.

ERU vs. CER

Ca operator in economie, principalul obiectiv in privinta conformarii cu normele de mediu este obtinerea unui cost cat mai redus. George Nedu, specialist al Vertis Enviromental Finance, subliniaza in acest context avantajele utilizarii Unitatilor de Reducere de Emisii (ERU), acestea avand un pret pe piata in acest moment mai mic decat credite de carbon (CER), ambele generand acelasi efect pentru operator in ceea ce priveste conformarea. Vertis Enviromental Finance este una dintre cele mai vechi case de tranzactionare din Europa, cu o cifra de afaceri de peste 1 miliarde de euro si peste 200 de clienti si parteneri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *