Romania preia Presedintia grupului statelor UE care sustin domeniul nuclear.

Romania preia Presedintia grupului statelor UE care sustin domeniul nuclear.
Romania preia Presedintia grupului statelor UE care sustin domeniul nuclear.

In cadrul Consiliului TTE, sectiunea energie, de vineri, de la Luxemburg, statele membre au ajuns la un acord politic cu privire la asanumita Directiva ILUC (indirect land-use change – schimbarea indirecta a utilizarii terenurilor), care va modifica directiva referitoare la calitateacombustibilor si pe cea referitoare la energia din surse regenerabile, avand scopul de a minimiza emisia gazelor cu efect de sera datorata impactului schimbarilor indirecte de utilizare a terenurilor incercand totodataprotejarea investitiilor existente efectuate in productia de biocombustibili.

Reiterand ca “nu putem accepta o tinta mai mica de 7% de biocarburanti din prima generatie”, Romania, alaturi si de alte state membre, se asteapta ca pozitia sa sa fie luata in considerare in viitoarele negocieri europene dintre Consiliu si Parlamentul European pe marginea dosarului legislativ.

Programul incarcat al Consiliului a mai cuprins o intalnire cu statele membre care sustin dezvoltarea sectorului energiei nucleare Euratom sau EAEC, din care fac parte: Belgia, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Franta, Germania, Ungaria, Olanda, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia,Marea Britaniesi Romania, in care cu acordul tuturor celorlalti ministri prezenti, ministrul roman al Energiei, Razvan Nicolescu, a primit, in numele Romaniei, la propunerea ministrului Economiei din Cehia, propunerea de a asigura presedintia grupului statelor membre UE care sustin domeniul nuclear, pentru urmatorii 2 ani.

Romania a acceptat propunerea si “doreste aducerea subiectului energiei nucleare pe agenda europeana”, ne-a declarat ministrul Razvan Nicolescu. Astfel, tara noastra succede presedintiilor Marii Britanii si Frantei.

Statele membre au luat act cu interes de prezentarea comunicarii Comisiei privind o “Strategia Europeana de Securitate Energetica”. Romania a apreciat “efortul facut de Comisia Europeana de a elobara aceasta comunicare intr-un timp scurt si eforturile acesteia de mediere a situatiei dintre Rusia si Ucraina si a subliniat cateva lucruri pe care le considera importante din perspectiva Romaniei, in primul rand, credem ca este foarte important ca in anii urmatori U.E. sa incurajeze dezvoltarea surselor indigene de energie incluzand aici si sursele neconventionale, de asemenea, consideram important ca Uniunea sa fie mai activa pe ceea ce inseamna identificarea surselor de energie, in al treilea rand, respectand tratatele in vigoare, sa redefinim si sa fim mai pragmatici in ceea ce inseamna rolul energie nucleare” ne-a declarat Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Romania a subliniat nevoia ca tarile din Comunitatea energetica ce se confrunta cu probleme din punct de vedere al aprovizionarii sau a surselor alternative, referindu-se mai ales la Republica Moldova, sa primeasca o atentie corespunzatoare din parte Comisiei Europene si a Uniunii Europene.

“In ceea ce priveste cadrul “2030 clima si energie”, Romania, a subliniat importanta de a avea un acord international semnat pentru ca obiectivul tuturor trebuie sa fie pastrare alocurilor de muncasi a competitivitatii” a continuat Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Romania continua sa sprijine pozitia Comisiei in proiectul South Stream amintind totodata ca orice proiect trebuie sa respecte legislatia europeana in vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *