Romania recicleaza doar 1% din deseurile menajere, iar gropile de gunoi ”infesteaza” orasele

Ministerul Mediului: Reciclarea de?eurilor, profit ?i dezvoltare economic?, în context european
Romania recicleaza doar 1% din deseurile menajere, iar gropile de gunoi ''infesteaza'' orasele
Elevii scolii “Vasile Alecsandri” au adunat si au predat spre reciclare o tona si jumatate de hartie

Gropile de gunoi si campurile „semanate” cu PET-uri, ambalaje si cartoane „infesteaza localitatile” din Romania, a declarat astazi Elena Dumitru, secretar de stat in Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

„Managementul deseurilor municipale este o tema dureroasa pentru Romania pentru ca ne situam in partea de jos a clasamentului european. In ultimul raport al Comisiei Europene, publicat anul trecut, in august, Romania s-a situat intre primele zece state cu cele mai mari lacune in privinta aplicarii unui management corect al deseurilor”, a aratat Dumitru, potrivit agerpres.ro.

Ea a mai spus ca in ultimii ani nu s-a facut nimic pentru a schimba aceasta realitate si ca gestionarea deseurilor este una dintre cele mai mari provocari ale statului roman. „Cand vine vorba de gestionarea deseurilor ne confruntam cu trei probleme: banii, orientarea si filozofia”, a afirmat Dumitru.

Potrivit secretarului de stat, la sfarsitul lunii aprilie, Ministerul Mediului va lansa un nou proiect de colectare a deseurilor electronice si electrice la nivel national. Ministerul doreste ca tinta de colectare sa creasca de la 1,5 kg/cap locuitor, cat este in prezent, si sa se apropie de media europeana, de 4 kg/cap locuitor.

Romania recicleaza prea putin

La ora actuala, Romania recicleaza doar 1% din deseurile menajere, conform unui raport global realizat de Global Alliance for Incinerator Alternatives, in colaborare cu Zero Waste Romania.

La sfarsitul anului trecut, Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, declara ca Romania recicleaza numai 3% din deseurile de ambalaje din aluminiu, mult sub media europeana ce poate ajunge la 70%.

„Romania, prin angajamentele pe care trebuie sa le urmeze, are o tinta de colectare anuala, incepand cu 1 ianuarie 2014, de 55%. Pe componenta dozelor de aluminiu, reciclam doar 3% fata de o medie europeana de 40-70%”, spunea ministrul la acea data.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *