“Numai un mediu curat între?ine o via?? s?n?toas?!” PRO – reciclare selectiv?
“Numai un mediu curat întreține o viață sănătoasă!” PRO – reciclare selectivă
“Numai un mediu curat intretine o viata sanatoasa!” PRO – reciclare selectiva
“Numai un mediu curat intretine o viata sanatoasa!” PRO – reciclare selectiva

Anul 2013. Romania. Orasul Roman. Imediata vecinatate a scolii. Pubele nepersonalizate. In toate, un adevarat amalgam de hartie, cartoane, PET-uri, deseuri menajere.
Exista o legislatie in vigoare, Legea 132/2010, dar cine o respecta? Unde, cum si cand se arunca gunoiul? Fiecare locuitor arunca, oricum, si la intamplare! Cetateni indiferenti sau lipsa educatiei ecologice? Gunoiul menajer, din locuinte, este aruncat in pubele, fara sa se dea prea mare importanta la ceea ce sta scris pe acestea.
Ignoranta? Indiferenta? Un modus vivendi, in ultima instanta! 

Ma numesc Andrei si sunt elev al unei scoli din Roman, Romania. Sunt foarte ingrijorat de ceea ce vad ca se intampla sub ochii nostrii, in jurul nostru, si, mai ales, in imediata vecinatate a scolii in care invat. Una dintre principalele probleme pe care am constatat-o, in orasul nostru, o constituie problema deseurilor si gunoaielor.
Vazandu-mi tristetea, parintii m-au chestionat pentru a vedea ce probleme am. Le-am povestit ceea ce v-am spus si voua in randurile de mai sus. Ei m-au incurajat, spunandu-mi ca vom incepe reciclarea selectiva. Asa am constituit saci pentru fiecare tip de deseu, selectarea o realizam din casa, ca, atunci cand ducem deseurile si gunoiul menajer, sa le plasam in pubela indicata.

Am colectat selectiv deseuri si gunoi menajer

Vreau sa fac ceva pentru mediu. Implementam in scoala noastra, din anul precedent, Programul Mondial ECO-SCHOOLS. Suntem bucurosi si ne implicam activ in toate activitatile ecologice din planul de actiune. Si nu numai!
La prima intalnire cu comitetele eco de la clase, am lansat provocarea pentru ceilalti colegi: trebuie sa constientizam locuitorii Romanului cum sa colecteze selectiv deseurile, inca din casa, ca, apoi, depozitarea sa se realizeze in pubelele personalizate. Am lansat, impreuna cu colegii din echipa eco, campania “Numai un mediu curat intretine o viata sanatoasa!”.
Astfel, ne-am organizat, am alcatuit un plan de actiune si am pornit la drum. Am fotografiat pubelele incarcate cu deseuri amestecate si le-am prezentat colegilor, le-am prezentat pe blogul eco, in mass-media, cautand, impreuna, solutii privind educarea locuitorilor din orasul nostru, prin exemplul nostru.
Grupuri de elevi s-au echipat cu saci, manusi, comprese sterile, au depozitat deseurile dupa fiecare categorie. In aceasta perioada, locuitorii din zona care aduceau gunoiul din locuinte nu a fost lasati sa le arunce oricum, ci li s-au dat indicatii cum sa sorteze resturile menajere, deseurile, inca din propriile locuinte, pentru a putea fi colectate si depuse mai usor in pubelele personalizate.

Am realizat si monitorizat astfel de actiuni la sase centre de colectare din oras, acolo unde exista pubele personalizate. Locuitorilor din zonele respective li s-a explicat importanta acestor actiuni si ca exemplul ar trebui urmat si de dansii.
Exemplul elevilor a fost urmat de adulti. Nutrim speranta reusitei, prin organizarea unor actiuni similare, mentinerea unor spatii curate in preajma scolii, a zonelor in care locuim, a comunitatii in care traim! Speram sa ne urmeze exemplul, pentru ca numai un mediu curat intretine o viata sanatoasa! Pe care ne-o dorim cu totii!

Andrei SEVERIN
14 ani
Romania, Neamt, Roman
Profesor: Emilia CIOMÂRTAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here