Scandalul Kronospan: compania austriaca obtine suspendarea deciziei privind revizuirea autorizatiei integrate de mediu

Kronospan Sebes a castigat un prim proces cu Ministerul Mediului, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si APM Alba, institutii care au decis in luna mai 2015 reluarea procedurii privind obtinerea autorizatiei integrate de mediu pentru platforma industriala ce cuprinde si fabrica de formaldehida. Compania a solicitat in instanta anularea actului administrativ, obtinand suspendarea deciziei pana la judecarea procesului pe fond.

Decizia a fost luata in 14 iulie la Curtea de Apel Bucuresti si nu este definitiva. ”Admite cererea de suspendare. Dispune suspendarea Deciziei 4177/12.05.2015 astfel cum a fost completata prin Decizia 4461/26.05.2015 emise de Agentia pentru Protectia Mediului Alba pana la pronuntarea instantei de fond. Dispune suspendarea Deciziei 3046/GLG/ 06.05.2015 a Comisiei de Analiza a contestatiilor din cadrul Ministerului Mediului Apelor si Padurilor, pana la pronuntarea instantei de fond. Cu recurs in 5 zile de la comunicare”, se afirma in minuta solutiei instantei din Bucuresti. In paralel, Kronospan a deschis un proces prin care solicita anularea actului administrativ.    Decizia referitoare la reluarea procedurii privind obtinerea autorizatiei integrate de mediu pentru platforma industriala a venit dupa luni de proteste in timpul carora mii de locuitori din Sebes au cerut ca noua fabric de formaldehida cu capacitate de 60.000 de tone pe an sa nu fie autorizata. Ministerul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat vineri la Alba Iulia ca procesul a fost pierdut pentru ca juristii institutiei s-au prezentat nepregatiti.

”Noi o sa facem recurs si in recursul respectiv am cerut juristilor care vor merge in instanta sa explice exact ce se intelege prin revizuirea autorizatiei de mediu si de fapt ceea ce au inteles dumnealor. Mie mi s-a parut, le-am si spus si nu ma feresc sa va spun lucrul acesta, ca s-au dus nepregatiti la prima instanta, dar cu certitudine, lucrul acesta nu o sa se mai mai intample la cea de-a doua instanta”, a declarat ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu. Hotararea definitiva privind suspendarea actului administrative va fi pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Reprezentantii Ministerului Mediului au considerat ca emiterea deciziei de revizuire a autorizatiei integrate de mediu pentru platforma Kronospan nu a luat in considerare impactul cumulat asupra mediului in contextul maririi capacitatii de productie propuse, inclusiv al cresterii capacitatii de productie a placilor lemnoase de tip MDF si PAL cu toate proiectele/activitatile de pe amplasament/platform industriala, cu luarea in considerare a distantelor fata de asezarile umane si a altor obiective de interes public.

”Comisia a dispus completarea documentatiei, ca urmare a modificarilor majore suferite de legislatia specific in domeniu, pe durata desfasurari iintregii proceduri de revizuire a autorizatiei integrate de mediu. De asemenea, Comisia a decis completarea documentatiei SC Kronospan Sebes SA de solicitare a revizuirii autorizatiei integrate de mediu cu analiza si evaluarea dispersiei emisiilor de poluanti in aer, avand in vedere sursele identificate in cadrul analizei impactului cumulat si contributia fondului regional, cu luarea in considerare a efectelor altor activitati ce se desfasoara in zona luata inconsiderare. In plus, dupa ce SC Kronospan Sebes SA va completa documentatia conform solicitarii, Comisia a dispus ca APM Alba sa o supuna analizei detaliate in cadrul procedurii cu reconsiderarea, dupa caz, a deciziei de revizuire a autorizatiei integrate de mediu si a conditiilor stipulate in proiectul de autorizatie integrata de mediu, dupa caz”, se afirma in comunicatul Ministerului Mediului facut public in 7 mai 2015.

Incepand cu luna ianuarie, la Sebes au fost organizate mai multe proteste impotriva companiei producatoare de placi din lemn (pal si mdf) care se pregateste sa inaugureze o instalatie de fabricare a formaldehidei cu capacitate de 60.000 de tone pe an, la care au participat mii de persoane. Oamenii solicita anularea tuturor autorizatiilor emise si relocarea instalatiei de productie formaldehida in afara orasului. Protestatarii afirma ca substanta este cancerigenda. de cealalta parte, reprezentantii Kronospan au precizat ca emisiile de la instalatiile de pe platforma industriala se incadareaza in limitele legale si ca noua fabrica nu va polua atmosfera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *