Schimbari structurale in industrie, cu consum redus de energie

Schimbari structurale in industrie, cu consum redus de energie

Schimbari structurale in industrie, cu consum redus de energie

Cresterea productiei industriale, asigurata de ramuri cu consum energetic mic 
* Industriile energointensive si-au diminuat productia
Cresterea productiei industriale de circa 10% din primul trimestru in conditiile unei scaderi a consumului de electricitate de aproape 1% este explicat de analisti si oameni de afaceri prin schimbarea structurii industriei din tara noastra.

Furnizorii de electricitate cu greu isi explica o crestere a productiei industriale in conditiile in care nu au inregistrat o majorare a cererii de energie din partea companiilor. Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), ne-a declarat: „Este adevarat ca mai multe companii industriale au aplicat masuri de eficienta energetica, pentru reducerea consumului si optimizarea costurilor de productie. Dar acest lucru nu explica intru totul, din punctul nostru de vedere, fenomenul cresterii productiei industriale. In bilantul primului trimestru, la nivelul total al consumului intern, atarna si reducerea cererii populatiei si a iluminatului public. Este posibil ca aceasta decuplare a consumului de energie de la evolutia industriei sa aiba alte cauze”.

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), ne-a spus ca factorii care au condus la aceasta decuplare a consumului energetic sunt adoptarea de masuri de eficienta energetica (n.r. economisire a energiei) si schimbarea structurii exporturilor si a productiei industriale.

Domnia sa ne-a explicat: „Pe fondul liberalizarii pietei energiei si gazelor, companiile sunt tot mai preocupate sa-si reduca din consumul energetic. De asemenea, productia de aluminiu, siderurgia si metalurgia si-au scazut considerabil ponderea in ultimii ani din totalul productiei noastre industriale. Industria chimica si cea a ingrasamintelor chimice au ajuns, de asemenea, la un nivel foarte redus. Au crescut la export ramuri cu consum energetic redus precum industria de automobile si componente auto”.


Secretarul general al AOAR ne-a mentionat, comentand consumul de energie din primul trimestru, ca un factor important in reducerea cererii l-au avut populatia si iluminatul public: „Am avut o iarna blanda, dar este clar ca toata lumea este preocupata de economisirea energiei, pentru reducerea facturilor. Si mai avem mult loc de economii in toate domeniile. Romania consuma, in urma cu cativa ani, de patru ori mai multa energie decat media europeana pe unitatea de PIB.

Acum consumam de trei ori mai multa energie. Deci masuri de eficientizare in industrie s-au luat, iar trendul va continua si in urmatorii ani pentru ca este mult loc de imbunatatire. Asa ca este posibil sa producem mai mult cu un consum mai mic de energie”.
Cristian Parvan apreciaza ca polarizarea economiei noastre este „aiuritoare” intrucat un numar restrans de companii, in special multinationale, asigura 40% din PIB, in timp ce restul societatilor o duc mult mai greu.

Analistul Aurelian Dochia apreciaza ca trendul productiei industriale este pozitiv in conditiile unei reduceri a consumului energetic: „Situatia reflecta schimbarea structurala a productiei industriale. Industriile energointensive si-au diminuat simtitor ponderea si au crescut sectoarele cu consum redus de energie”. Si domnul Dochia a mentionat faptul ca produsele pe care tara noastra le exporta sunt fabricate cu un consum redus de energie.

Analistul considera ca trendul reducerii cererii de electricitate si gaze din industrie va continua intrucat economia noastra mai are mult loc de eficientizare.14 Mai 2014 - Sursa: Bursa.roArticole recente:
Alimentatie
meteosensibilitatea1
29 octombrie 2016
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Protectia Mediului
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Stop Abandonului
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016