Scotia otraveste tarile in curs de dezvoltare

0
92

Mii de tone de deseuri toxice produse in gospodariile si companiile scotienilor ajung in mod ilegal in Africa si Asia in fiecare an.

Materialele toxice, printre care se regasesc televizoare stricate, anvelope uzate si hartie contaminata, ajung in tari precum Nigeria, Zanzibar, Ghana, Indonezia, Pakistan si China, poluand mediul inconjurator si amenintand sanatatea publica.

Agentia Scotiana pentru Protectia Mediului (ASPM) a spus ca infractorii „ambaleaza” deseurile astfel incat exportul sa para ca face parte dintr-o schema legitima de reciclare, relateaza Press TV.

ASPM spune ca a confiscat opt astfel de transporturi numai in 2010, iar alte patru au fost descoperite de oficiali din Anglia, Olanda si Belgia, din 2008.

Patrick McKell, insarcinat cu controlul transportului international de deseuri periculoase pentru ASPM, spune ca noua initiativa a agentiei de a descoperi transporturile ilegale este menita sa asigure ca „deseurile Scotiei nu vor ajunge in tarile in curs de dezvoltare, care nu au suficiente instalatii pentru a le procesa.” McKell spune ca mare parte a deseurilor, ce contin chimicale periculoase si metale, sunt arse sau pur si simplu aruncate in aceste tari.

El estimeaza ca circa 20.000 de tone de deseuri ce contin produse electrice din vestul Scotiei sunt exportate illegal, sub pretextul operatiunilor de reciclare.

„Pe langa prejudicial creat de deseurile noastre contaminate, noi aducem si o insulta unor tari precum Nigeria, care sunt deja speriate de setea noastra de petrol ieftin si resurse”, a declarat Duncan McLaren, directorul executive al organizatiei „Friends of the Earth Scotland”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here