Seceta din aceasta vara este cea mai mare din ultimii 30 de ani in judetul Satu Mare, potrivit Agerpres. Presedintele Uniunii Producatorilor Agricoli din nord-vestul Romaniei, Liviu Ciucos, a declarat ca de 30 de ani, de cand se ocupa de agricultura in zona Careiului, nu a mai fost o seceta asa de mare.
seceta
„Anul acesta am avut cel mai mult de suferit. In conditii normale obtineam cinci-sase tone de cereale la hectar, anul acesta am obtinut 4,6. Am pierdut aproximativ 1,5 tone la hectar. Acum, nici daca ar ploua cu 30 de litri pe metru patrat in doua zile, nu ar fi mult”, a spus Ciucos, citat de Agerpres.

El este de parere ca ar fi mare nevoie de un sistem de irigatii bine pus la punct, dar spune ca, in conditiile crizei economice, producatorii agricoli nici nu indraznesc sa solicite ajutor de la Guvern.

Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Satu Mare nu are, oficial, in statistici nicio suprafata de teren irigat. Mai multi cultivatori si-au improvizat insa sisteme.

Pe de alta parte, in judetul Vaslui, peste 500 de fantani au ramas fara apa, iar alte 6.200 au debit redus din cauza secetei. Angajatii si voluntarii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Vaslui au adus apa cu autospecialele din dotare atat pentru populatie, cat si pentru animale.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here