Specie noua de broasca descoperita in Papua Noua Guinee

_47199955_composite-gap.jpgA fost descoperita recent o noua specie de broasca in Papua Noua Guinee care isi schimba culoarea.

Aceasta noua specie de broasca este supusa unei serii de transformari pe masura ce devine adult, sustin oamenii de stiinta.

Tinerele exemplare, de un negru stralucitor cu pete galbene, se schimba dramatic in adulti a caror culoare este piersica, cu ochi de un albastru intens.

Oamenii de stiinta au descoperit acest nou exemplar intr-o zona indepartata din S-E Papuai Noua Guinee. Pattern-ul stralucitor al exemplarului tanar ar putea fi folosit pe post de semn de avetizare pentru pradatori, sustin acestia, dar este un mister de ce in faza adulta isi pierde aceasta culoare.

Cercetatorii de la Bishop Museum din Honolulu, Hawaii, S.U.A. si-au publicat descoperirile in revista stiintifica Copeia.”Evidenta biologie neobisnuita a acestei broaste face cu atat mai interesanta descoperirea”, sustine dr. Fred Kraus de la Bishop Museum din Hawaii.

Speciile de amfibieni se prezinta intr-o varietate de culori si pattern-uri, de la broastele otravitoare viu colorate pana la verdele broastei comune. Dupa metamorfozarea din mormoloc, unele broaste isi schimba culoarea pe masura ce devin adulte. Totusi, nu se stie ca exemplarele adulte si tinere ale aceleiasi specii sa aiba culori si pattern-uri complet diferite.

Echipa de cercetatori a dat din intamplare peste noua specie de broasca, Oreophryne ezra, in timpul unei expeditii care avea drept scop gasirea unor noi specii in insula Sudest din arhipelagul Louisiade, in partea sud-estica a Noii Guinee.

Dintre speciile pe care le-au gast, aceasta le-a atras atentia in mod deosebit. Cu mai mult de 5,000 identificate, broastele se numara printre cel mai diverse grupe de vertebrate.

Unele populatii de broasca cunosc un declin rapid, datorita distrugerii habitului, schimbarilor climatice, precum si raspandirii unor ciuperci infectioase. Exista din ce in ce mai multe dovezi in sprijinul afirmatiei conform careia unele broaste, traind in diferite medii din toata lumea, si-ar sincroniza comportamentele de reproducere in functie de luna noua.

„Intotdeauna este interesant sa descoperi o specie de care stii sigur ca este noua. Totusi, evidenta biologie neobisnuita a acestei broaste face cu atat mai interesanta descoperirea”, afirma dr. Fred Kraus, cel care, impreuna cu dr. Allen Allison a realizat studiul.

„Ceea ce e foarte interesant la aceasta broasca este faptul ca isi schimba drastic pattern-ul coloristic pe masura ce parcurge etapele dinspre mormoloc spre adult”, sustine dr. Kraus.

In faza tanara, broasca este negru intens cu pete galbene si ochi negri, dar apoi se schimba in nuanta piersicii cu ochi de un albastru intens. „Aceasta ridica intrebarea care ar putea fi functia culorilor intense din faza tanara”, adauga dr. Kraus.

Exemplarele tinere seamana mult cu infatisarea generala a unora dintre broastele otravitoare de la tropice. Asemenea acestora, coloristica ar putea servi drept avertizare potentialilor pradatori.

Desi acest lucru nu a fost testat inca, aceasta specie ar putea avea de asemenea toxine in piele, la fel ca cele prezente la broasca dart otravitoare. Aceasta specie de broasca are o piele ce contine alcaloizi periculosi care reprezinta arma de aparare impotriva pradatorilor.

„Daca aceaasta este situatia, aceasta specia ar fi o alta instanta a evolutiei independente al unui asemenea sistem”, sustine dr. Kraus. Nicio alta instanta asemanatoare nu este cunoscuta la broaste. Comportamentul broastei sugereaza de asemenea ideea ca aceasta cromatica ar putea fi un avertisment al faptului ca este toxica.

Cercetatorii consemneaza modul in care broastele tinere stau in locuri vizibile in timpul zilei si de asemenea au demonstrat lipsa unui comportament adecvat de salvare, cea ce indica existenta unei alte forme de aparare.

Un aspect care nu a putut fi explicat este acela daca aceasta culoare ofera protectie exemplarelor tinere, de ce se schimba aceasta pe masura ce exemplarul ajunge la maturitate in una care nu ofera nicio protectie.

Aceasta ridica noi dileme celor care se ocupa de studierea acestei probleme. Daca intr-adevar serveste drept mijloc de aparare, motivul pierderii sale ramane un mister.

Sursa : http://news.bbc.co.uk/earth/hi/earth_news/newsid_8483000/8483739.stm 06.02.2010

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *