Specii rare protejate, de flora si fauna, pot fi vazute la 20 de kilometri de Bucuresti

Specii rare protejate, de flora si fauna, pot fi vazute la 20 de kilometri de Bucuresti
Specii rare protejate, de flora si fauna, pot fi vazute la 20 de kilometri de Bucuresti

La fiecare 20 de minute, in lume, cel putin o specie de plante sau animale dispare. Numarul speciilor amenintate cu disparitia totala, in urmatoarele decenii, este estimat la 50.000 pe an, potrivit World Conservation Union. Cateva dintre speciile protejate de flora si fauna pot fi vazute la 20 de kilometri de Bucuresti, in cadrul perimetrului Statia Arcuda de tratare a apei.

Cea mai mare dintre cele trei statii de tratare a apei ale Apa Nova Bucuresti, care se intinde pe o suprafata de 136 de hectare si care a fost infiintata acum mai bine de 130 de ani, include 90 de hectare ecologice, unde exista plante si specii pe cale de disparitie. Zona ecologica este absolut necesara pentru asigurarea calitatii si securitatii intregului proces de producere a apei potabile

In urma unui studiu comandat de Apa Nova, s-a dovedit ca aici exista specii protejate – la nivel national si european – de flora si fauna. Este vorba de trei habitate incluse in Directiva Habitate – Reteaua Europeana de Arii Protejate: Natura 2000.

Trifoiul cu patru foi si otratelul – o specie de planta carnivora sunt doar doua dintre speciile de plante pe protejate care exista la Arcuda.

Realizat de echipe de cercetatori de la Universitatea Bucuresti, Universitatea Iasi si Asociatia Gradinilor Botanice din Romania, studiul a presupus o investitie de 30.000 de euro si s-a intins pe o durata de doi ani.

„Suntem preocupati ca impactul actiunilor noastre sa fie redus. O apa sanitar sanatoasa nu poate veni decat dintr-un mediu protejat. Am realizat ca la Arcuda exista o comoara naturala deosebita. Mediul este foarte generos, el s-a pastrat. Asa ne-a venit ideea si am cerut acest studiu. Studiul ne-a dovedit ceea ce am banuit, iar rezultatele lui ne-au uimit pe toti. S-a dovedit ca aici exista trei habitate protejate la nivel european, ele fac parte din directiva europeana. Exista noua specii de plante protejate la nivel national si european. Sunt locuri unde ele au disparut, la Arcuda ele exista. Sunt sase specii de amfibieni si reptile, toate dovedesc ca exista o simbioza perfecta intre apa, mediul natural si ca actiunile noastre sunt cu atentie pentru mediu”, a declarat Oana Ranetti, specialist Relatii Publice Apa Nova Bucuresti, cu ocazia celebrarii Zilei Mondiale a Apei.

Studiul de identificare a biodiversitatii biologice comandat de Apa Nova a fost realizat de specialisti de la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Biologie, Universitatea din Iasi si Asociatia Gradinilor Botanice din Romania, cercetarea fiind coordonata de profesor doctor Anca Sarbu, presedinte al Asociatiei Gradinilor Botanice.

Grupurile de elevi si studenti, dar si orice persoane interesate de speciile de flora si fauna rare pot solicita Apa Nova Bucuresti programarea si organizarea unui tur gratuit de vizitare a zonelor de biodiversitate din statia Arcuda.

Situata la 20 de kilometri de Bucuresti, Statia Arcuda a fost infiintata in urma cu peste 130 de ani, cu scopul de a produce apa potabila pentru o parte dintre locuitorii Capitalei. Apa bruta din raul Dambovita este preluata prin canalul de aductiune Brezoaiele-Arcuda si, in urma unui intreg proces, apa este tratata pentru a deveni potabila. Decantarea apei are loc in patru decantoare lungi, care se intind pe o suprafata de 12 hectare. Filtrarea se realizeaza cu ajutorul a 42 de filtre rapide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *