Strategia Romaniei privind schimbarile climatice: adaptarea

Negocieri-maraton la Lima privind incalzirea globala pentru un acord la Paris în 2015
Strategia Romaniei privind schimbarile climatice: adaptarea
Strategia Romaniei privind schimbarile climatice: adaptarea

Ultimele date stiintifice arata ca globul pamantesc se incalzeste, clima se modifica, iar fenomenele meteorologice extreme sunt tot mai frecvente: inundatiile, seceta, cresterea temperaturilor medii la nivel global, cresterea nivelului marii si micsorarea calotei glaciare – toate sunt semne ale schimbarilor climatice.

Cauza principala a schimbarilor climatice o reprezinta cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera. Pentru a combate aceasta cauza reducerea emisiilor a devenit o prioritate pentru toate statele lumii.

Romania, la randul sau, trebuie sa actioneze rapid atat pentru combaterea cauzelor (prin reducerea emisiilor), cat si pentru diminuarea efectelor (prin actiuni de adaptare ).

Este motivul pentru care Guvernul Romaniei, prin intermediul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, a elaborat Strategia Nationala privind Schimbarile Climatice.

Ce inseamna adaptarea?

Adaptarea la schimbarile climatice presupune felul in care ne pregatim pentru impactul acestora asupra noastra. Altfel spus, vom fi mai bine protejati impotriva efectelor negative ale fenomenele naturale extreme, precum inundatiile sau seceta. In plus, vom reusi sa profitam de noile oportunitati aparute, cum ar fi posibilitatea de a dezvolta culturi agricole noi.

Cu cat ne pregatim mai devreme pentru adaptarea la schimbarile climatice, cu atat ne va costa mai putin.

Iata care sunt riscurile schimbarilor climatice si beneficiile masurilor de combatere a acestora, potrivit MMSC, asa cum au fost publicate pe http://mmediu.ro/new/?page_id=2813

Riscurile:

– Ultimele date stiintifice ne arata ca globul pamantesc se incalzeste, clima noastra se modifica, iar oamenii sunt responsabilii principali pentru emisiile de gaze cu efect de sera

– Oamenii de stiinta au aratat ca, desi la nivel global se reduce in mod substantial nivelul acestor emisii, ne indreptam spre o crestere a temperaturii medii la nivel global catre un nivel periculos, cu consecinte severe pentru societatea si economiile noastre.

– Vedem deja semnele acestor schimbari climatice, cum ar fi cresterea temperaturilor medii la nivel global, cresterea nivelului marii si micsorarea calotei glaciare sau cresterea evidenta a frecventei fenomenelor meteorologice extreme.

– In aceleasi timp, studiile arata ca aceste costuri datorate schimbarilor climatice ar putea ajunge pentru fiecare locuitor al globului la un nivel de circa 14% din consumul mediu.

– Schimbarile climatice au ajuns sa fie considerate amenintarea principala pentru stabilitatea si securitatea globala de catre multi experti in domeniu.

– In Europa, se poate observa deja o crestere a nivelului si intensitatii precipitatiilor, valuri de caldura cu o frecventa si durata din ce in ce mai mare si acutizarea fenomenului de seceta in sudul Europei. In acelasi timp, in centrul si nordul Europei se pot observa cresteri la nivelul precipitatiilor, care conduc la inundatii intense pe cursurile de apa si in zona costiera. Evenimentele meteorologice extreme sunt legate din ce in ce mai frecvent de schimbarile climatice.

 Beneficiile masurilor de combatere a schimbarilor climatice:

– Aditional beneficiilor evidente, de evitare a instabilitatii, insecuritatii si a cresterii costurilor cu schimbarile climatice sunt si beneficii economice si strategice, dar si beneficii sociale majore, care pot decurge din masuri ambitioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

– Piata globala pentru bunuri si servicii verzi si cu emisii scazute de carbon a ajuns la peste 4.000 miliarde euro si este intr-o crestere continua cu peste 4% pe an. Aceste aspecte o transforma intr-una dintre cele mai dinamice si prospere sectoare la nivel global. Prin urmare, reprezinta o oportunitate enorma pentru aceste sectoare deja moderne si inovative, sa creasca si mai mult si sa ajute la crearea de noi locuri de munca verzi. Masuri ambitioase in domeniul schimbarilor climatice pot asigura un loc de frunte Europei in ceea ce priveste beneficiile obtinute din aceasta crestere a cererii de bunuri si servicii verzi si cu continut scazut de dioxid de carbon, la nivel global.

– De asemenea, vor asigura un avantaj Europei in ceea ce priveste inovarea si dezvoltarea tehnologiilor de varf, mentinand astfel competitivitatea industriei si mediului de afaceri. Acest lucru poate fi realizat prin punerea pe piata cele mai performante tehnologii cu emisii scazute de carbon la nivel mondial.

– Stabilirea unor masuri clare si timpurii in ceea ce priveste politicile de schimbari climatice, va pune capat incertitudinii actuale care intarzie investitiile din sectorul energetic de care avem nevoie urgenta si vor ajuta la cresterea economiilor noastre, precum si la dezvoltarea unei infrastructuri cu emisii scazute de carbon moderne si competitive.

– Masuri ambitioase in domeniul schimbarilor climatice sunt necesare si pentru a intari securitatea energetica. Se poate observa o descrestere a resurselor de combustibili fosili la nivelul Europei, aspect care ne transforma intr-una dintre cele mai dependente zone de importurile acestor combustibili. In prezent, Europa importa peste 80% din necesarul de petrol si peste 60% din necesarul de gaze naturale. Prognozele Agentiei Internationale pentru Energie arata ca pana in 2035 acestea vor creste pana la 95% pentru petrol si 80% pentru gaze naturale. Mai mult, cererea la nivel global in ceea ce priveste necesarul de energie este in continua crestere, aspect care ar lasa Europa expusa la o evolutie volatila si crescatoare a pretului energiei datorita instabilitatii unor zone de pe Glob. Prin politicile privind schimbari climatice putem dezvolta surse de energie curata la nivel intern si putem utiliza aceasta energie mult mai eficient, crescand astfel securitatea energetica si noi locuri de munca.

– Exista si alte beneficii indirecte ale acestor masuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, cum ar fi: prin reducerea utilizarii combustibililor fosili putem asigura si o reducere a poluarii aerului si costurile in domeniul sanatatii, putem scadea facturile la energie a populatiei prin cresterea eficientei energetice a locuintelor. In acelasi timp, putem creste gradul de conservare a biodiversitatii, prin protejarea si mentinerea principalelor rezervoare de carbon, cum sunt padurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *