Temperatura crescuta a apei marii, un „rai” pentru microbi.

Apa din stranduri sau piscine ascunde mult mai multe boli comparativ cu apa marii. Totusi, medicii spun ca temperaturile foarte ridicate ale apei marii, de 26-28 de grade, pe care le-au anuntat meteorologii nu fac decat sa le creeze confort microbilor.apa marii

Temperaturile foarte ridicate din ultimele zile au dus la incalzirea cu cateva grade a apei marii, fapt care le creeaza conditii prielnice microbilor de acolo.

„Microbii traiesc mult mai bine la caldura”, a declarat, pentru REALITATEA.NET, dr. Vasile Benea, medic primar dermatolog, vicepresedinte al Societatii Romane de Dermatologie.

Diferenta dintre o baie in apa marii si una cea a strandurilor sau piscinelor este ca, in cazul primeia, riscul de a contracta boli de piele este unul mic, apreciaza medicii.

Ce pericole ascunde apa marii

Daca de la strand ne putem intoarce acasa cu negi, ciuperci, sinuzite, otite sau conjunctivite, situatia nu se aplica si in cazul apei marii.

„Apa marii este sarata spre deosebire de cea a strandurilor, care este dulce, si nu toti microbii rezista in ea. In plus, este si mult mai multa si devine mai diluata comparativ cu cea de la stranduri. Deci, la mare riscul este mai mic, dar din cauza umezelii si a razelor ultraviolete, pot sa apara alte boli de piele precum eruptiile la lumina (fotodermatozele), se poate agrava lupusul eritematos (boala de piele caracterizata prin aparitia unor leziuni care ulcereaza, lasand cicatrice intinse – n.r.) si colagenozele, dar pot aparea si unele eczeme prin fotosensibilizare, din cauza razelor ultraviolete”, explica dr. Vasile Benea, cercetator stiintific si medic la Spitalul Clinic de Boli Dermato-Venerice „Scarlat Longhin” din Bucuresti.

Si parul necesita o atentie speciala. ”Ultravioletele si apa sarata a marii pot agresa si parul”, precizeaza dermatologul Vasile Benea.

Meduzele pe care le mai intalnim la mare prezinta si ele un risc pentru sanatate. La atingere, produc niste substante care produc usturime la nivelul pielii si, ulterior, roseata. „In aceasta situatie, trebuie sa spalam bine locul respectiv si sa mergem la medic, nu sa ne tratam singuri”, spune medicul Benea.

Sinuzita sau conjunctivita sunt alte boli comune strandurilor si apei marii. „Daca ne bagam cu capul in apa si ne patrunde apa in sinusuri, putem face sinuzita”, atentioneaza, pentru REALITATEA.NET, dr. Dorin Mihalache, medic dermatolog la Spitalul Militar de Urgenta din Iasi.

Totodata, unele infectii luate din apa marii pot duce ala aparitia conjunctivitelor (afectiune oculara contractata si din apa strandurilor), iar clorul din apa poate produce iritatii la nivelul ochilor.

Boli pe care riscam sa le luam din apa strandurilor

Conjunctivitele de piscina, negii, ciupercile, otitele sau sinuzitele sunt cele mai frecvente afectiuni cu care riscam sa plecam acasa, dupa o baie la strand sau la piscina, atunci cand apa nu este igienizata corespunzator.

„Conjunctivita de piscina este o boala foarte grava, contagioasa, care trece foarte greu si poate sa lase sechele asupra acuitatii vizuale”, a declarat, pentru REALITATEA.NET, prof. univ. dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Urgente Oftalmologice din Bucuresti.

Afectiunea se manifesta prin inflamatie, inrosirea ochilor, secretii abundente, pleoape umflate si chiar marirea ganglionilor, febra si dureri in gat. Dermatologii le recomanda celor care frecventeaza strandurile sau piscinele, ca dupa ce fac baie, sa se spele pe ochi cu apa rece si sapun.

In ceea ce priveste bolile de piele pe care riscam sa le luam din apa strandurilor sau a piscinelor, trebuie sa ne ferim pe cat posibil de dermatozele infectioase, negi si ciuperci. Pentru a preveni contractarea acestor afectiuni, se recomanda ca fiecare sa aiba slapii personali atunci cand merge la strand si sa-i poarte inclusiv pe marginea piscinei.

Parul are nevoie si el de ingrijire speciala. „Nu se intra in piscina fara casca de baie, parul trebuie sa fie prins sub casca si cu aceasta ne acoperim pana la urechi. In acest fel, nu mai exista riscul sa luam o ciuperca pe firul de par si nici sa o transmitem, in cazul in care o avem”, ne sfatuieste prof. univ. dr. Anca Zbranca, medic primar dermatolog la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi.

Si sfera ORL este bine reprezentata de bolile cu care riscam sa ne intoarcem acasa de la strand. Cele mai frecvente sunt otitele, insa nu lipsesc nici sinuzitele.

„Ca sa putem preveni o otita (inflamatie a urechii – n.r.), trebuie sa avem grija ca apa sa nu patrunda in urechi si nici sa nu ramana acolo, pentru ca favorizeaza dezvoltarea ciupercilor. Apa din urechi se scoate cu ajutorul unui colt al prosopului si, in nici un caz, nu se recurge la betisoarele de urechi”, a afirmat, pentru REALITATEA.NET, dr. Cezara Danciu, medic specialist ORL la Spitalul Clinic Coltea. Pentru a preveni aceaste inflamatii, putem folosi si dopuri de urechi.

Otita se manifesta prin dureri foarte mari la nivelul urechii (pentru ca zona aceea este bogat inervata, ciuperca sapa in profunzime si stimuleaza terminatiile nervoase), slabirea auzului (pentru ca se ingusteaza conductul auditiv) si chiar febra, spune medicul. Nu in ultimul rand, daca apa din stranduri ne intra in nas, se pot face sinuzite.

Cum facem plaja corect

Dermatologii atentioneaza inca o data in ce consta stiinta de a face plaja – nu se sta la soare si nu se inoata intre orele 11 si 16. De asemenea, persoanele care se expun razelor solare trebuie sa se protejeze cu crema cu factor de protectie solara adaptata tipului de piele.

Trebuie sa avem in vedere faptul ca razele solare ultraviolete sunt din ce in ce mai agresive, din cauza faptului ca nu mai sunt filtrate corespunzator de stratul de ozon care s-a subtiat, spun medicii. Din aceasta cauza, protectia solara devine esentiala pentru a ne putea apara pielea de arsuri sau chiar cancer cutanat.

Specialistii atrag atentia ca lotiunile si cremele autobronzante nu ne apara pielea de razele ultraviolete. „Cremele autobronzante doar coloreaza pielea, nu ne protejeaza si impotriva radiatiilor. De aceea, crema cu factor de protectie este esentiala”, explica medicul Zbranca.

Uleiul de masline in nici un caz nu este recomandat pentru piele, deoarece se pot produce arsuri solare, iar femeile trebuie sa stie sa nu se epileze inainte de plaja.

Anumite afectiuni ale pielii, precum rozaceea, lupusul eritematos, dermatita seboreica, herpesul, unele tipuri de psoriazis, dermatita atopica si acneea se pot agrava prin expunerea la soare.

Sunt insa si boli ale pielii sau in cazul carora expunerea la soare este recomandata. Este vorba de unele tipuri de psoriazis sau vitiligo, in care fototerapia este indicata si eficienta, daca se efectueaza controlat, sub supraveghere medicala si in lipsa contraindicatiilor expunerii la ultraviolete. Medicii dermatologi nu neaga rolul soarelui pentru sanatate, insa recomanda o expunere prudenta si rationala.

Ochelarii de soare negri dau dependenta

Ochelarii de soare inchisi la culoare pot da dependenta, motiv pentru care specialistii ne recomanda sa-i evitam. „Ochelarii de soare cu lentile inchise la culoare nu sunt indicati, pentru ca provoaca dependenta. Mai exact, ei induc o fotofobie (sensibilitate la soare – n.r.) si persoana respectiva se dezobisnuieste pe urma foarte greu de ei”, explica oftalmologul Monica Pop.

O alta atentionare pe care o face medicul este aceea ca ochelarii de soare nu sunt recomandati tuturor, chiar daca vara si-a intrat in drepturi.

„Nu se pun ochelari de soare copiilor mici, chiar daca mergem cu ei la mare. Asa cum am mai spus, persoanele care poarta ochelari, desi nu le deranjeaza soarele, pot face o fotofobie indusa si nu se mai pot dezobisnui pe urma de ochelari. Cu atat mai greu, in cazul celor mici”, atrage atentia medicul Pop. Accesoriul recomandat celor mici este palaria de soare.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *