Studiu: Umbrelele de plaja nu elimina radiatiile solare

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Valencia (UV) a verificat ca umbrelele de plaja filtreaza doar 34% din radiatiile ultraviolete.umbrele de soare

Studiul publicat in revista Photochemistry and Photobiology, arata ca umbrelele de soare intercepteaza intregul flux solar care vine de la soare, dar nu si radiatia difuza care se strecoara prin parti, se arata intr-un articol publicat de ziarul La Razon si citat de Agerpres.

„Am verificat gradul de iradiere (radiatia incidenta pe unitatea de suprafata) care ajunge la sol pe spatiul umbrit si care a fost de 34 la suta in total”, a declarat Jose Antonio Martinez-Lozano, coautor al studiului si coordonator al Grupului de Investigatie a Radiatiilor Solare din cadrul Universitatii. Pentru a realiza studiul echipa a plasat un senzor de raze ultraviolete pe spatiul facut de o umbrela cu un diametru de 80 de cm si o inaltime de 1,5 metri.

Echipa a dezvoltat pe de alta parte, un model geometric de obstructionare a luminii pentru a calcula iradierea care se percepe pe diferite planuri orizontale si verticale sub umbrela. In cazul iradierii orizontale, valorile oferite de model coincid cu cele inregistrate experimental cu o eroare de doar 3 la suta.

In acest fel utilizand diferite configurari ale cerului, solului si soarelui, cercetatorii au putut simula situatia reala a persoanelor care nu stau intotdeauna culcate sub umbrela, ci si asezate sau in picioare.

Cercetarii au incredere ca acest studiu va ajuta mai mult la intelegerea epidemiologiei unor boli de cancer ale pielii. Excesul de radiatii ultraviolete sunt asociate, nu doar aparitiei de melanoame, ci si arsurilor solare, foto-imbatranirii, diferitelor afectiuni oculare – mai ales cataractele – slabirii sistemului imunitar si perturbarilor ADN.

Atmosfera terestra este o bariera naturala care atenueaza efectele nocive ale razelor UV, dar expertii recomanda si alte protectii in afara umbrelelor de soare, precum purtarea de tricouri, palarii de soare cu un diametru de minimum 7 cm, ochelari de soare si folosirea cremelor de protectie solara.

Ei recomanda totodata limitarea timpului de expunere la soare si evitarea orele in care astrul se afla la punctul sau cel mai inalt / intre orele 12.00 si 16.00 locale.

In orice caz, uzul rational de radiatii ultraviolete are si efecte profitabile pentru sanatatea omului, avand in vedere ca servesc la tratatea unor boli dermatologice si la fixarea vitaminei D3. Unele studii arata chiar ca razele ultraviolete au proprietati pentru diminuarea hipertensiunii si reducerii aparitiei unor boli de cancer, precum cel de prostata.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *