Testele pe animale, controlate dur printr-o lege europeana

In 2005, in Europa au fost folosite in experimente 12,1 milioane de animale.teste pe animale

In urmatoarele lunii, UE va adopta o directiva mai dura referitoare la experimentele pe animale. Pentru prima oara, vor exista legi comune pentru protectia animalelor pentru toate cele 27 de state membre.

„Acest lucru aduce Europa mai aproape de standardele protectiei animalelor din Marea Britanie”, a declarat dr. Simon Festing, seful grupului de lobby Intelegand Cercetarea Animalelor, pentru BBC.

Regulile au fost schitate de Comisia Europeana, amendate de Consiliul si de Parlamentul European si de grupul ministrilor UE.

Odata cu intoducerea tratatului de la Lisabona din decembrie, protectia animalelor a devenit o valoare a UE, alaturi de lupta impotriva discriminarii, egalitatea sexelor si protectia sanatatii si bunastarii oamenilor.

Un articol din tratat spune ca, intrucat animalele sunt fiinte, trebuie sa le protejam corespunzator.

Principalele scopuri ale directivei sunt inlocuirea animalelor din experimente cu tehnici alternative, pe cat posibil, reducere numarului de animale folosite la teste si rafinarea experimentelor pentru a le face sa sufere cat mai putin.

Un domeniu greu de legiferat insa este gradul de suferinta, durere si stres pe care animalele le sufera in timpul experimentelor stiintifice. Directiva vrea o clasificare a severitatii procedurilor, de la „usoare”, „moderate” la „severe”.

Dar Dr. Festing spune ca la oameni, „scara durerii” de la 1 la 10 este greu de estimat, iar la animale este inca si mai dificil.

In anul 2005 au fost folosite in Europa pentru teste 12,1 milioane de animale, din care 53% soareci si 19% sobolani. Majoritatea au fost folosite pentru studii de biologie si in teste medicale.

Potrivit noii directive, toate proiectele ce include experimentele pe animale vii trebuie sa fie autorizate de o autoritate competenta din tara respectiva.

UE a interzis utilizarea animalelor pentru testarea cosmeticelor, iar incepand din 2013 nu se vor mai comercializa pe pietele europene astfel de produse.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *