UE isi propune revizuirea politicilor europene in domeniul agriculturii ecologice

Daciana Sârbu: Trebuie s? facem din România o ?ar? bio
UE isi propune revizuirea politicilor europene in domeniul agriculturii ecologice

Sondaj privind ameliorarea normelor UE privind alimentele ecologice. UE a lansat o consultare publica pentru a afla daca europenii sunt de acord cu simplificarea normelor legate de agricultura ecologica europeana.

UE aplica norme stricte in domeniul productiei de alimentele ecologice, urmarind prin aceasta sa consolideze increderea consumatorilor si sa ii promoveze pe producatori, pe de o parte si sa mentina calitatea terenurilor agricole, biodiversitatea si standarde inalte de protectie a animalelor, pe de alta parte.

In prezent, circa 2% din alimentele pe care la cumpara consumatorii europeni sunt certificate ca fiind bio si aproximativ 2% din agricultorii europeni (circa 200 000 de producatori) s-au lansat in acest tip de productie.

Comisia doreste sa amelioreze normele UE privind productia de alimente ecologice si sa stimuleze si mai mult cererea. In acest sens, chestionarul urmareste identificarea opiniilor cetatenilor europeni cu cu privire la:

– simplificarea normelor, cu mentinerea standardelor la acelasi nivel

– garantarea faptului ca organismele modificate genetic nu intra in mod accidental in lantul de productie ecologica (acestea fiind interzise de legislatia UE)

– promovarea produselor ecologice cu ajutorul normelor referitoare la etichetare (in special, utilizarea obligatorie a siglei europene pentru toate produsele organice din UE)

– actualizarea planului de actiune din 2004 al Comisiei privind dezvoltarea agriculturii ecologice

– inasprirea controalelor, pentru a preveni frauda

– acoperierea eventualelor lacune ale actualelor reglementari referitoare la importuri.

Chestionarul on-line (http://ec.europa.eu/agriculture/consultations/organic/2013_ro.htm)  poate fi completat pana la 10 aprilie 2013. Comentariile primite vor fi utilizate in formularea deciziilor privind masurile care se impun. Comisia urmeaza sa-si prezinte propunerile la sfarsitul lui 2013.

In prezent, cel putin 95% din ingredientele care intra in compozitia alimentelor bio trebuie sa fie organice. Agricultura ecologica pune accent pe protectia mediului si bunastarea animalelor. Agricultorii sunt obligati sa evite sau sa reduca drastic utilizarea de substante chimice sintetice (pesticide, aditivi sau medicamente).

Pentru ca alimentele bio produse in afara UE sa poata fi importate in Europa, normele in materie ale tarii repective si autoritatile de certificare trebuie sa fie recunoscute ca fiind echivalente cu cele de pe teritoriul Uniunii.

Atunci cand utilizeaza sigla ecologica a UE, producatorii trebuie sa mentioneze si numarul de referinta al autoritatii de certificare, precum si numele producatorului, al procesatorului sau al distribuitorului care a manipulat produsul ultima data. De asemenea, pe langa sigla UE, pe produse pot aparea si insemnele organismelor nationale de certificare a produselor ecologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *