UE pregateste un nou acord privind schimbarile climatice

Prefectul Sorin Răducan, la simpozionul cu tema „Clima: De la cunoaştere la acţiune”, organizat de Centrul Meteorologic Regional Oltenia
UE pregateste un nou acord privind schimbarile climatice
UE pregateste un nou acord privind schimbarile climatice

Ministrii mediului din UE se reunesc azi la Bruxelles pentru a elabora un nou acord obligatoriu privind schimbarile climatice, care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto din 2020.

Ministrii mediului din Uniunea Europeana se reunesc astazi la Bruxelles pentru a continua pregatirile pentru Conferinta ONU privind schimbarile climatice, care va avea loc in decembrie la Paris.

Aceasta conferinta isi propune sa adopte un nou acord obligatoriu privind schimbarile climatice, care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto incepand cu anul 2020.

In prezent au loc negocieri in vederea elaborarii unui nou acord global privind schimbarile climatice, care ar urma sa includa toate tarile care si-au asumat Conventia-cadru a Organizatiei Natiunilor Unite in acest sens.

Obiectivul noului acord este de a reduce emisiile tarilor dezvoltate si ale tarilor in curs de dezvoltare pana la un nivel care sa determine mentinerea incalzirii globale sub 2 grade Celsius.

Acesta ar reuni intr-un sistem unic actuala combinatie de acorduri obligatorii si neobligatorii.

Se prevede adoptarea noului acord in cadrul Conferintei de la Paris privind schimbarile climatice de la sfarsitul anului 2015.

Toate tarile implicate isi pregatesc in prezent contributiile, iar un text de negociere complet ar trebui sa fie pregatit inainte de luna mai, anul acesta.

Acordul ar urma sa fie finalizat pana la sfarsitul anului si pus in aplicare incepand din 2020.

Consiliul a lucrat la punerea in aplicare a modificarii de la Doha a Protocolului de la Kyoto.

La 17 decembrie 2014, consiliul a ajuns la o intelegere politica privind deciziile de semnare si ratificare in numele Uniunii Europene a Acordului privind participarea Islandei la indeplinirea in comun a angajamentelor Uniunii Europene in a doua perioada de angajament a Protocolului de la Kyoto.

A fost luata si decizia de ratificare a Acordului privind modificarea de la Doha.

Aceste texte au fost adoptate la 26 ianuarie si urmeaza a fi transmise Parlamentului European spre aprobare.

In octombrie anul trecut, Consiliul European a adoptat cadrul pentru 2030 si a aprobat obiectivul obligatoriu de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu cel putin 40%.

Acesta va fi indeplinit in mod colectiv de catre Uniunea Europeana, cu participarea tuturor statelor membre.

In decembrie 2014 a fost lansat Apelul de la Lima pentru combaterea schimbarilor climatice, in care partile au convenit ca pana la Conferinta ONU privind schimbarile climatice din decembrie, de la Paris, trebuie sa-si descrie contributia propusa la reducerea emisiilor intr-un mod clar, transparent si usor de inteles.

Urmatoarele date importante sunt: reuniunea de la Geneva din perioada 8-13 februarie, anul acesta si reuniunea de la Bonn din iunie, anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *